Război în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus joi jurnaliștilor ruși că nu este încă posibil să se organizeze „referendumuri” în teritoriile ocupate din regiunile Doneţk şi Lugansk.
„Când securitatea nu este pe deplin asigurată, și vedem că atacurile militarilor și naționaliștilor ucraineni asupra țintelor civile din aceste teritorii continuă, în aceste condiții cu greu putem vorbi despre un referendum”, a explicat Peskov.
Potrivit acestuia, organizare unui vot popular pentru alipirea la Rusia necesită nu numai „dorința oamenilor înșiși”, ci și „crearea condițiilor”.
Mai mulţi oficiali ruşi au vorbit despre integrarea zonelor ucrainene ocupate de ruşi Herson şi Zaporijie în Federaţia Rusă, prin organizarea de referendumuri, relatează CNN.
Agenţia de presă rusă RIA Novosti îl citează pe Serghei Cekov, membru al Consiliului Federaţiei Ruse, care a spus că anul acesta ar putea fi organizate referendumuri la Herson şi Zaporijie.
Forţele ruse ocupă o mare parte din Herson, unde luptele continuă, şi o parte din regiunea Zaporijie. ”Cred că toate teritoriile controlate de Rusia au şanse foarte mari să fie reunite cu Federaţia Rusă. Acestea au fost iniţial teritorii ruseşti”, a mai afirmat Tsekov.
Hersonul a fost anexat de Imperiul Rus la sfârşitul secolului al XVIII-lea, dar face parte din Ucraina din 1991, când şi-a câştigat independenţa.
Aproape 90% dintre români l-ar vrea pe Putin condamnat pentru crime de război, iar jumătate cred că Ucraina va câştiga războiul. Rezultatele ultimul sondaj arată optimismul cetăţenilor noştri cu privire la deznodământul conflictului
Andrei Turchak, un alt membru al Consiliului Federaţiei şi al partidului de guvernare, Rusia Unită, a precizat că regiunea Herson şi teritoriile eliberate ale republicilor separatiste Lugansk şi Doneţk vor deveni parte a Rusiei. Însă, în acelaşi timp, el a spus că decizia va fi luată chiar de locuitorii acestor regiuni.
”Ar trebui organizat un referendum de îndată ce situaţia este pregătită pentru acest lucru, de îndată ce bombardamentele încetează şi apare o zonă de securitate”, a spus Turchak.
”Sunt sigur că şi locuitorii din Zaporijie îşi vor exprima opinia în sprijinul unei astfel de decizii”, a conchis el.