Reforma teritorial-administrativă ar putea schimba harta României. Un deputat a depus în Parlament un proiect de lege care stabileşte 12 judeţe.
„Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea judeţelor, pragurile minime de populaţie ale comunelor şi oraşelor, şi accesul la servicii publice în localităţile unde primăriile ar fi comasate. E un subiect la care lucrez de multă vreme si care are foarte multe tehnicalitati însă care sub o formă sau alta trebuie să intre odată şi odată în dezbaterea oficială a legislativului”. a scris deputatul într-o postare pe Facebook.
Județele din România cu cei mai mulți analfabeți funcțional. Din 3 milioane de copii doar 330.000 reuşesc să citească şi să înţeleagă ceea ce citesc
Acesta acuză partidele aflate la guvernare că nu sunt interesate de reforma administrativă a României.
„E un subiect foarte sensibil de care toată clasa politică fuge şi mai ales coaliţia PSD-PNL-UDMR care ţine ţara baronizată plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României”, adaugă Tudor Benga.
Deputatul consideră că e nevoie de o reducere a numărului de judeţe de la 41(plus Bucureşti) la 12.
„Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune şi 10.000 la oraşe) cât şi a comasării judeţelor (12 la număr) zilele următoare însă aşa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu îşi poate îndeplini potenţialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritorială este una dintre cele mai importante”, a conchis deputatul Tudor Benga.
Şi Camera de Comerţ şi Industrie cere să se schimbe harta României
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), cea mai puternică organizaţie de promovare a mediului de afaceri şi principalul mediator dintre decidentul politic şi antreprenorii români, a cerut în luna aprilie o reformă administrativă, în contextul lipsei banilor de la bugetul de stat.
CCIR a reiterat nevoia urgentă de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori. Totodată, toate instituţiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.