Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că practica învăţării în trei schimburi nu este una care să ducă la calitate, menţionând că ar fi nevoie de crearea unor consorţii şcolare cu unităţi de învăţământ din vecinătate, astfel încât să nu mai existe şcoli în care elevii învaţă în trei schimburi. De asemenea, Deca s-a referit şi la uniforma şcolară, precizând că aceasta poate fi o opţiune atâta timp cât nu devine un instrument de excluziune.
Ligia Deca a fost întrebată, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre învăţatul elevilor în trei schimburi. “Din punctul meu de vedere, practica învăţării în trei schimburi nu este una care să ducă la calitate în procesul educaţional, nici micşorarea timpului de învăţare, adică acea oră micşorată la 35 de minute sau la 40. Cred că trebuie să operaţionalizăm prevederile legale pentru crearea unor consorţii şcolare cu şcoli din vecinătate, în aşa fel încât să nu mai avem şcoli care învaţă în trei schimburi”, a explicat ministrul Educaţiei.
Ligia Deca a mai fost întrebată despre uniforma şcolară. “Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune. Deci nu cred că putem impune copiilor care au garantat dreptul la educaţie să cumpere o uniformă atunci când familiile lor nu şi-o pot permite. Deci, uniforma poate fi un instrument pentru a nu avea diferenţieri din punct de vedere social, numai că această uniformă, acolo unde copiii nu şi-o pot permite, trebuie să fie asigurată pentru ca dreptul la educaţie să fie garantat”, a transmis ministrul Educaţiei.
Ligia Deca: Voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară a anului şcolar şi vom analiza această formulă după un an de la implementare
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, joi, că măsurile care au intrat în vigoare în acest an vor fi păstrate, urmând a fi evaluate ulterior. Ea a dat exemplul organizării pe module a anului şcolar, spunând că această formulă va fi analizată după un an de la implementare.
Ligia Deca a afirmat, joi, în conferinţa de presă, că o prioritate a mandatului său este asigurarea predictibilităţii. ”Cred că am auzit cu toţii această nesiguranţă pe care părinţii, elevii, studenţii, societatea în ansamblu pare că o are când vine vorba despre ce se va întâmpla mâine, ce se va întâmpla anul viitor. Ne dorim ca acest lucru să dispară. Ştiu că elevii studenţii, părinţii şi profesorii aşteaptă răspunsuri clare cu privire la noile legi ale educaţiei şi că vor să existe acel timp de tranziţie rezonabil, timp în care să ne pregătim cu toţii de schimbările pe care atât specialiştii cât şi societatea le văd necesare. Tocmai de aceea, voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară a anului şcolar şi vom analiza această formulă după un an de la implementare”, a explicat ministrul Educaţiei.
Noul an şcolar are o structură nouă, după 24 de ani în care sistemul educaţional din România a menținut acelaşi tip de format. S-a trecut la modelul propus de minister, cu 5 module și 5 vacanțe, prima vacanţă urmând să înceapă chiar în această lună.
Acest nou an şcolar cuprinde 36 săptămâni de școală și 5 de vacanță. Tezele nu mai sunt obligatorii, iar media va fi una singură, încheiată la sfârșitul anului, în loc de două semestriale, așa cum a fost până acum.
O altă noutate este că toți elevii vor avea parte de vacanța de toamnă în perioada 22-30 octombrie, adică ultima zi de cursuri (care au început la 5 septembrie) va fi 21 octombrie. Ceea ce se știa până acum era faptul că de vacanța de o săptămână din toamnă se bucurau doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare.