Legea care va intra în vigoare din aprilie prevede prelungirea concediului de acomodare la doi ani de zile, pentru românii care adoptă un copil.
Mai precis, este vorba despre actul normativ modifică art. 50 alin. (1) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, în sensul prelungirii duratei concediului de acomodare de la maximum un an la maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei.
Mai exact, adoptatorul poate beneficia o indemnizaţie lunară.
„Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară”, prevede legea.
Cei ce vor să adopte un copil trebuie să se adreseze fie Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) din regiunea de domiciliu, fie unui organism privat autorizat.
Persoanele singure pot, de asemenea, să adopte un copil. În schimb, două persoane nu pot adopta împreună, nici simultan și nici succesiv, decât dacă sunt soț și soție.
Nu pot adopta persoanele cu boli psihice sau handicap mintal, cele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri sau cele care au fost decăzute din drepturile părinteşti sau au un copil care beneficiază de o măsură de protecţie specială, potrivit legii în vigoare, informează AvocatNet.