Trebuie sa va angajati un diriginte de santier, iar Inspectoratul de Stat in Constructii o sa verifice daca ati respectat sau nu normele de stabilitate si rezistenta, scrie stirileprotv.ro. O lege in acest sens a fost votata miercuri de deputati.
Citeşte şi Cum să îţi construieşti o casă REZISTENTĂ LA CUTREMUR
Pana acum, casele de la tara cu regim de inaltime parter si parter plus unu puteau fi construite cu derogari de la lege. Proprietarul avea nevoie de o autorizatie si de un plan al casei, in rest se putea apuca de munca impreuna cu vecinii, prietenii si rudele.
Adica era liber sa se descurce. Astazi insa deputatii au schimbat regulile in cazul caselor cu etaj.
Pentru a obtine cladiri de calitate, legea in acest moment ii obliga pe constructori sa respecte mai multe cerinte fundamentale atunci cand ridica o casa. Este vorba de rezistenta mecanica, stabilitate, securitate in caz de incendiu.
Citeşte şi Casă la curte cu 20.000 de euro, în Bucureşti. Cât a ieftinit criza financiară casele pe pământ
Si nu sunt toate cerintele. Cladirea trebuie sa fie curata, sa nu polueze mediul inconjurator, sa fie accesibila in exploatare, sa fie protejata suficient impotriva zgomotului, sa fie izolata termic. Cu alte cuvinte, oamenii vor avea nevoie de un diriginte de santier sau de o firma de constructii. In plus, vor fi vizitati de inspectori care vor verifica fiecare etapa a lucrarii.
Legea a votata de deputati, urmeaza sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis si va intra in vigoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.