Țara noastră are termen până la jumătatea lunii aprilie să transpună în legislație directiva europeană privind RCA.
În caz contrar, Comisia Europeană poate solicita ca România să plătească o sumă forfetară de minimum 1,6 milioane de euro și penalități între 1.750 de euro și peste 105.000 euro pe zi de întârziere, avertizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Modificarea prevederilor privind RCA în conformitate cu directiva UE sunt cuprinse în două proiecte legislative inițiate de guvern, care se află în parlament și care ar fi trebuit adoptate până la 31 martie. Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, România a primit, la cerere, prelungirea termenului până la 14 aprilie.
MAE a trimis Camerei Deputaților o scrisoare prin care avertizează că România se află în procedură de infringement pentru că nu a transpus în termen Directiva UE 2021/2118 și este în etapa avizului motivat, ultima a fazei precontencioase înainte să fie dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție (CJUE).
Cele două proiecte de legi sunt:
”Proiectele menționate au fost înregistrate la Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională a Parlamentului, la data de 2 aprilie 2024, respectiv la data de 25 martie 2024.
Ele s-au aflat pe ordinea de zi a plenului acestei camere pentru mai multe ședințe succesive, nefiind înregistrate progrese din luna decembrie 2024. În acest context, amintim că, potrivit solicitării de prelungire a termenului, transmise Comisiei, cele două proiecte ar trebui să fie adoptate până la finalul lunii martie 2025.
Potrivit aceleiași solicitări, până la 14 aprilie 2025, autoritățile române ar trebui să asigure notificarea către instituția UE a actelor normative publicate în Monitorul oficial al României, alături de tabelul de concordanță aferent Directivei UE 2021/2118”, transmite MAE, citat de mediaflux.
Primul proiect de lege vizează modificarea şi completarea Legii nr.213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor.
Una dintre principalele modificări ce trebuie transpusă în legislația privind RCA este aceea că păgubiții unui asigurător aflat în faliment vor putea cere daune de peste 500.000 de lei, cât este limita în prezent.
O altă modificare importantă este aceea că persoanele grav rănite sau rudele persoanelor decedate în accidente auto acoperite prin asigurarea unor firme în faliment (precum Euroins și City Insurance) ar putea avea prioritate la plata cererilor de despăgubire de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Iată, mai jos, schimbările ce vor fi aduse de al doilea proiect legislativ.
Modificări importante în legislația privind RCA
(sursa foto: ttasigurari)
Citește și ANAF îţi ia automat banii de pe card. Care români riscă să aibă surprize la bancomat