Plata alocaţiilor se va face diferit din 2025, în Germania: Conform dorințelor guvernului federal, actualul model de alocație pentru copii urmează să expire în 2025. Succesorul ar trebui să fie garanția de bază a copiilor. Scopul este de a îmbunătăți situația copiilor săraci și a copiilor expuși riscului de sărăcie în Germania. Dar ce urmează să se schimbe? Rezumăm aici regulile noi privind alocația pentru copii.
Noua prestație ar trebui să fie formată din două părți:
ALOCAŢII 2024. Bani mai mulţi pe cardurile părinţilor. Cu cât şi de când cresc alocaţiile
Copiii cu vârsta de până la 18 ani ar trebui să primească garanție de bază pentru copii. Cei care fac formare sunt susținuți până la vârsta de 25 de ani, studenții până la vârsta de 27 de ani. Ar fi cu doi ani mai mult decât înainte, relatează T-online.de.
Înainte ca alocația de bază pentru copii să fie plătită efectiv, legea relevantă trebuie să fi trecut prin procesul legislativ parlamentar și să fi fost adoptată. Conform intențiilor Ministerului Federal pentru Afaceri Familiei, acesta ar trebui să fie cazul în 2025. Atâta timp cât garanția de bază pentru copii nu există încă, nu este nevoie ca părinții să ia nicio măsură, deoarece există încă binecunoscuta alocație pentru copii, Kindergeld.
Garanția de bază pentru copii ar trebui să fie ușor de solicitat și digital. Este planificată o verificare automată pentru a determina dacă părinții au dreptul la contribuția suplimentară. Ar trebui să fie în continuare posibilă depunerea unei cereri la birou.
ALOCAŢII 2024. Fiecare familie care are minim un copil primește lunar o sumă de bani din partea statului pentru fiecare copil pe care îl are în creștere. Alocațiile de stat au rolul de a oferi un sprijin financiar părinților pentru creșterea și îngrijirea copiilor.
Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora. De asemenea primesc alocații și tinerii cu handicap, care urmează o formă de învățământ preuniversitar, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.
Alocaţii 2024. Vești bune pentru părinţi, în 2024 vor câștiga 3.000 de euro pentru fiecare copil
ALOCAŢII 2024. Suma acordată diferă însă de la o ţară la alta, fiecare stat având propria politică demografică şi socială După luni de negocieri intense, guvernul de coaliție din Germania format din SPD, Verzii și FDP a ajuns la un acord privind bugetul federal pentru 2025. Una dintre cele mai importante decizii luate în cadrul acestor discuții este creșterea alocației pentru copii. Pe lângă creșterea ajutorului pentru familiile cu copii, bugetul federal pentru 2025 va respecta limita de îndatorare impusă de lege.
În urma negocierilor maraton de la Cancelaria Federală, coaliția a convenit asupra unui proiect de buget care include o creștere a alocației pentru copii, care de anul viitor se va numi „protecție de bază pentru copii”, cu cinci euro. Aceasta măsură este menită să sprijine familiile și să contribuie la reducerea sărăciei în rândul copiilor. De asemenea, alocația suplimentară pentru familiile defavorizate va fi majorată tot cu cinci euro în anul următor.
Pe lângă creșterea alocației pentru copii, bugetul federal pentru 2025 va respecta limita de îndatorare impusă de lege. În plus, s-a ajuns la un acord pentru un buget rectificativ pentru 2024. Acesta va include măsuri de stimulare a creșterii economice, menite să sprijine investițiile private și să faciliteze ocuparea forței de muncă pentru părinți. Bugetul pentru apărare va crește doar cu aproximativ 1,2 miliarde de euro, mult sub nivelul solicitat de ministrul Apărării, Boris Pistorius,
Pentru anul în curs, se așteaptă o creștere economică modestă în Germania, cu investiții reduse din partea companiilor și un consum privat stagnant. În acest context, guvernul intenționează să stimuleze economia printr-o „turbo de creștere”, care include facilități fiscale pentru companii și măsuri menite să sporească ocuparea forței de muncă și să reducă birocrația.
Alocaţii copii români Diaspora. Românii din Spania constituie a treia comunitate de români din Europa și din lume, în afara României . Ei sunt, la rândul lor, a doua cea mai mare naționalitate străină din Spania după comunitatea marocană.
Securitatea Socială oferă diverse ajutoare financiare cetățenilor, în funcție de situația lor economică, familială sau personală. Printre aceste beneficii se numără și ajutorul pentru nașterea sau adopția unui copil, destinată taților și mamelor al căror copil s-a născut sau a fost adoptat în 2007.
Potrivit Securității Sociale, ajutorul este destinat familiilor numeroase, părinților singuri și părinților cu dizabilități (grad de handicap de peste 65%) ai căror copii s-au născut sau au fost adoptați după 16 noiembrie 2007. Alte cerințe pentru alocaţii includ:
– Reședință legală în Spania.
– Venituri anuale sub plafonul stabilit de lege în bugetele generale de stat.
– Să nu fi primit ajutoare similare în cadrul altor regimuri publice de protecție socială.
În cazurile de conviețuire între părinți, dreptul la plată se va stabili de comun acord sau, în lipsa acestuia, va fi acordat mamei. Dreptul la ajutor expiră la cinci ani de la naștere sau adopție.
Ajutorul oferit este de 1.000 de euro, cu condiția ca venitul beneficiarului să nu depășească limitele stabilite. Aceste limite sunt:
– Familii cu 1 copil în întreținere: venituri sub 15.001,00 euro.
– Familii cu 2 copii în întreținere: venituri sub 17.102,65 euro.
– Familii cu 3 copii în întreținere: venituri sub 19.204,30 euro.
– Familii cu 4 copii în întreținere: venituri sub 21.305,95 euro.
– Familii cu 5 copii în întreținere: venituri sub 23.407,60 euro.
Limita de venit crește progresiv până la 33.915,85 euro pentru familiile cu 10 copii. Dacă venitul anual depășește limita stabilită, dar este sub suma rezultată din adăugarea prestației la limită, se va plăti diferența dintre venitul beneficiarului și suma comună indicată.
Acest ajutor se cumulează cu alte beneficii, cum ar fi cele pentru naștere multiplă sau adopție, alocațiile pentru copii sau minori în îngrijire, pensia de orfan și indemnizația specială de maternitate pentru naștere multiplă, precum și alte ajutoare financiare similare acordate de administrațiile regionale. Numai unul dintre părinți poate primi acest ajutor, scrie 20Minutos.
Cererea pentru ajutor trebuie depusă la Securitatea Socială prin email. Documentele necesare includ:
– DNI-ul solicitantului și al celuilalt părinte.
– Certificatul de înregistrare a beneficiarilor și decedaților.
– Cartea de familie.
– Dovada veniturilor.
– Titlul de familie numeroasă (dacă este cazul).
– Titlul de handicap (dacă este cazul).
– Hotărârea judecătorească care atestă tutela (dacă este cazul).
Se dau câte 3.000 de euro de la stat părinţilor care au copii sub 3 ani. Procesul de solicitare este gestionat de către Institutul Național de Asigurări Sociale (INPS), iar cererile pot fi depuse electronic prin intermediul site-ului INPS. Identificarea se poate face cu ajutorul SPID sau a cărții de identitate electronice. Termenul limită pentru depunerea documentelor este sfârșitul anului 2024, iar primele plăți vor fi efectuate începând cu 2 aprilie 2024, conform stiridisapora.ro.
Citeşte şi: Bani de la stat pentru o anumită categorie de femei din România. Ce condiţii trebuie îndeplinite
Suma acordată variază în funcție de veniturile familiei, iar bonusul maxim este de 3.000 de euro pentru familiile cu venituri anuale de până la 25.000 de euro. Pentru familiile cu venituri mai mari, suma acordată scade progresiv. Este important de menționat că acest bonus poate fi solicitat și de către părinții ale căror copii împlinesc vârsta de 3 ani în 2024, dar aceștia vor primi plăți lunare doar pentru perioada ianuarie-august.
Pentru a fi eligibili pentru acest ajutor, părinții trebuie să îndeplinească anumite condiții, inclusiv deținerea cetățeniei italiene sau a unei țări membre UE, rezidența în Italia și suportarea integrală a cheltuielilor pentru grădiniță.
Alocații pentru copii au fost majorate, în Austria. Se va face diferență în funcție de numărul de copii dintr-o familie
Alocațiile familiale din Austria au fost majorate în 2023. Tot anul acesta a intrat în vigoare valorificarea prestațiilor sociale. Acest lucru înseamnă că prestațiile precum alocația familială, indemnizația de boală, alocația de studii și alte sume au fost sau vor fi ajustate anual la nivelul inflației în viitor. Noul cuantum al alocației familiale este cuprins între aproximativ 120 de euro și 174 de euro pentru fiecare copil, scrie finanz.at.
Citește și: Alocaţii copii 2024. Când vor fi majorate alocațiile și câți bani vor primi în plus copiiiDupă cum a convenit Guvernul federal în Consiliul de Miniștri de anul trecut, anunțata valorizare a prestațiilor sociale a fost adoptată în Consiliul Național, împreună cu eliminarea progresiei la rece. Asta înseamnă că prestațiile sociale trebuie să crească anual cu întreaga valoare a inflației din anul precedent. Pentru prima ajustare, care a început în ianuarie 2023, se va utiliza inflația din iulie 2021 până în iunie 2022. Aceasta se ridică la o medie de 5,24%.
În cazul în care există doi sau mai mulți copii care au dreptul la alocația familială, se plătește un barem suplimentar pentru fiecare copil. Aceasta va fi, de asemenea, ajustată în funcție de inflație.
Începând cu 30 septembrie, prima de familie a fost majorată la 2.000 de euro. Acest lucru înseamnă o creștere anticipată de 500 de euro pe copil și pe an.
Alocaţii 2024. În luna martie a acestui an, au beneficiat de acest ajutor 3.639.314 de copii, cei mai mulţi din Bucureşti (371.632) şi din judeţele Iaşi (200.704), Suceava (137.824), Constanţa (126.804), Bacău (125.047) şi Cluj (124.587).
Cei mai puţini beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Tulcea (33.598), Caraş-Severin (37.515), Covasna (38.144) şi Mehedinţi (38.847)
Suma medie plătită a avut cea mai mare valoare în judeţele Botoşani – de 343,13 lei, Caraş-Severin (342,09 lei), Ilfov (340,78 lei) şi Cluj (340,32 lei).
Când se plătesc alocaţiile copiilor în mai 2024. Pe ce dată intră banii pe card
Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.
Un proiect de lege iniţiat de PSD, adoptat tacit de Senat, prevede că dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu data naşterii copilului, iar plata drepturilor se face proporţional începând cu luna următoare depunerii cererii.
Citește și: Noi burse pentru elevi! Ministra Educației a făcut anunțul mult așteptat
„Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului.
Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului”, se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de deputatul PSD Vasilică Toma.
În prezent, legea prevede că dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii. „Practic, dacă un copil s-a născut pe 1 iunie, iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, ceea ce privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţie de stat”, potrivit expunerii de motive.
Proiectul pentru modificarea alin. (4) al art. 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii va fi dezbătut şi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Alocaţii 2024. Primesc bani şi tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional. De asemenea primesc și tinerii cu handicap, care urmează o formă de învățământ preuniversitar, până la împlinirea vârstei de 26 de ani.
Tinerii cu vârsta de peste 18 ani, care repetă anul școlar, nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
Cum se obține alocația de stat pentru copiii care au peste 18 ani? ”Alocația de stat pentru copiii în vârstă de până la 18 ani se acordă pe bază de cerere completată și semnată de reprezentantul legal al copilului, însoțită de originalul și copia certificatului de naștere al copilului și a actului de identitate al reprezentantului legal (părinte, turore etc.), precum și de alte documentele din care să rezulte situația juridică a copilului față de reprezentantul legal, sau alte documente justificative”, a precizat într-un cominicat de presă, Flaviu Cozuc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba.
Când vor intra în conturi primele alocații mărite din 2024. 3,6 milioane de copii vor primi bani mai mulți
Cererile pentru stabilirea alocației de stat pentru copii și actele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestui drept se depun la primăria comunei, orașului sau municipiului în a cărei rază teritorială au domiciliul sau reședința reprezentanții legali ai copiilor.
Cum sunt verificați tinerii care au peste 18 ani și primesc alocație
În cazul tinerilor care au peste 18 ani, inspectoratul școlar județean transmite la AJPIS, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, situația centralizatoare privind elevii înscriși în anul școlar.
Centralizatorul cuprinde numele și prenumele tânărului, codul numeric personal, adresa completă de domiciliu sau de reședință a acestuia, precum și unitatea de învățământ la care este înscris.
Pe parcursul anului școlar, inspectoratul școlar transmite lunar, până la data de 1 a fiecarei luni, situația privind tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și care nu mai urmează cursurile învătământului liceal sau profesional, respectiv sunt exmatriculați sau au renunțat la urmarea cursurilor.
Copiii din alte state primesc și ei alocație
Beneficiază de alocație de stat pentru copii și copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie, rezidenți, în condițiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinții.
În plus, aceste drepturi sunt condiționate pentru cetățenii străini sau apatrizi de stabilirea domiciliului sau reședinței pe teritoriul României, în condițiile legislației române.
Citește și: Alocaţii 2024. Mai mult cu 35 de lei pe card din februarie. Cum poţi lua alocaţie şi după vârsta de 18 ani
Mai trebuie să spunem că, din luna ianuarie a anului trecut, alocația de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației comunicată de Institutul Național de Statistică”, a precizat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.
De la 1 ianuarie a.c., pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 18 ani (copii cu handicap) cuantumul alocației este de 719 lei/lună, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani alocația de stat este de 292 de lei/lună.
Alocațiile de stat pentru copii au crescut începând cu luna ianuarie a anului 2024. Primele alocații majorate vor fi plătite în luna februarie.
Momentan, 3,6 milioane de copii și adolescenți care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari la alocațiile de stat. Alocațiile au crescut din ianuarie 2024 cu 13,8%. Alocația pentru copiii de până la doi ani crește cu 88 de lei, la 719 lei. Pentru elevii de până la 18 ani, alocația crește cu 36 de lei până la 292 de lei.
Alocația era anterior de 631 de lei pentru un copil de până la doi ani sau cu handicap și de 256 de lei pentru cei până la 18 ani.
„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr 61 din 1993.
În 2024, alocațiile au fost indexate cu rata inflației, care a variate între 5 și 10 procente, așa că sumele au fost mărite.
Alocațiile mărite vor intra începând cu luna februarie a anului 2024.
„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Anul trecut, alocațiile au crescut cu 5,1% față de anul 2022, cât a fost rata medie a inflației pentru anul 2021 și au ajuns de la aproximativ 242 de lei la 255 de lei.
Alocaţşii 2024. Când intră pe card banii
Alocațiile intră mereu pe data de 8 ale fiecărei luni pe card. Dacă data de 8 cade într-o zi de weekend, se poate ca banii să fie transferați în conturi vineri sau luni, în funcție de decizia agenției care se ocupă de plăți.
De asemenea, timpul de procesare și transfer al alocațiilor poate să varieze în funcție de bancă sau de volumulde muncă al factorului poștal distribuitor.
În luna februarie 2024, părinții ar trebui să primească alocația pentru copii pe data de 8, adică joi. Trebuie menționat că băncile au propriile perioade de procesare a tranzacțiilor.
Alocațiile pentru copii sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), sub coordonarea Ministerului Muncii. Modalitățile de plată a alocației includ transferul bancar sau prin intermediul unui mandat
Alocația de plasament
Un copil aflat în plasament la o familie, persoană sau asistent maternal primește 950 de lei. Alocația lunară pentru copiii din. Plasament a fost majorată anul trecut.
Beneficiază de alocație lunară de plasament fiecare copil față e care s-a luat măsura plasamentului la o persoană sau familie, la asistentul maternal sau la un serviciu ori organism privat acreditat.
Alocația se plătește persoanei sau reprezentantului familiei care a luat în plasament copilul sau asistentului maternal ori reprezentantului organismului privat acreditat ori tutorelui până la copilul împlinește 18 ani.
Se acordă alocație și după 18 ani copilului în plasament dacă măsură continuă și după această dată sau dacă tânărul cu vârsta de 18 ani își continuă studiile la zi. Mpsura se oprește la vârsta de 26 de ani.
Copii născuți în străinătate
Părinții români care vor să solicite alocația pentru un copil care s-a născut în străinătate trebuie să adună următoarele acte:
► Cerere tip;
► Buletinele de identitate ( MAMA +TATA );
► Acte doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru una dintre persoanele care a adoptat copilul/ căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau in urma divortului/ care are copilul în plasament/ în plasament în regim de urgenţă, precum şi persoana care a fost numită tutore;
► Actele de identitate din statul unde locuiesc părinții;
► Dovada eliberată de aitoritățile competente din statele membre unde și-au stabilit reședința și își desfășoară activitatea profesională din care să rezulte că nu sunt îndreptățiți la beneficii pentru copii în acel stat membru;
► Declarație notarială din care să rezulte că nu a solicitat alocația de stat pentru copii în termenul legal motivînd că în ultimile 12 luni pentru care a solicit alocația de stat pentru copii restantă a locuit pe teritoriul României și că reședința copilului este în România;
► Cerere pentru obținerea alocației restante pe ultimile 12 luni;
► Extras de cont / mandat postal;
► Adeverința de la școală în cazul copiilor școlari;
► Acord semnat;
► Termenele de plată pot diferi față de cei care locuiesc în Români, așa că cel mai bine este să te adresezi autorităților competente sau instituției care administrează alocatia pentru copii ca să obții informații despre data plății alocației.
Alocațiile de stat pentru copii în 2024: acte necesare
Copiii de până la doi ani sau cei care suferă de handicap vor beneficia de sume mai mari de bani. Statul consideră că aceste categorii de copii au necesități mai mari și, prin urmare, cheltuieli mai mari.
Pentru ca un copil să primească alocație, părinții trebuie să depună un dosar care să conțină mai multe documente, printre care o cerere, buletinele părinților, certificatul de naștere al copilului, certificatul de căsătorie al părinților, etc.
Tot mai mulți români vor să primească alocația copiilor pe card, iar plățile se fac în perioada 8-10 a fiecărei luni, cu mențiunea că pot există și întârzieri, în funcție de bancă sau în funcție de faptul că data poate pică în weekend.
Copii de până la doi ani primesc 719 de lei, iar copiii de până la 18 ani primesc 292 de lei.
Iată actele necesare pentru alocația de stat pentru copii în 2024:
► cerere alocatie de stat
► carte de identitate /BI părinţi;
► certificat de naştere copil;
► certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă);
► hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;
► hotărâre de adopţie, dacă este cazul;
► extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar