Prima sesiune de lucru organizată în contextul campaniei ”Nu sunteţi singuri. Împreună oprim violenţa din şcoli” a avut loc, luni, la Ministerul Educaţiei, iar ministrul Ligia Deca a prezentat principalele obiective ale campaniei. Se are în vedere, între altele, îmbunătăţirea cadrului legislativ şi se lucrează la completarea listei de obiecte pe care elevii nu au voie să le ducă la şcoală.
Ministerul Educaţiei anunţă, luni seară, într-un comunicat de presă, că, în cadrul discuţiilor din prima sesiune de lucru în capmania ”Nu sunteţi singuri. Împreună oprim violenţa din şcoli”, ministrul Ligia Deca a prezentat obiectivele campaniei.
îmbunătăţirea cadrului legislativ;
realizarea unui plan urgent pentru îmbunătăţirea activităţii Comisiilor pentru prevenirea şi eliminarea violenţei din cadrul unităţilor de învăţământ;
derularea de sesiuni de informare şi de prevenire la nivelul fiecărei şcoli;
promovarea materialelor campaniei împotriva violenţei prin intermediul reţelelor sociale.
În urma discuţiilor, s-a convenit un program al sesiunilor de lucru în care se vor aborda mai multe subiecte:
a) Derularea de programe de consiliere adresate elevilor şi părinţilor, centrate pe conştientizarea, informarea şi formarea cu privire la dificultăţile de adaptare a copiilor la mediul şcolar şi la diferite aspecte ale violenţei şcolare;
b) Sprijinirea activităţilor de consiliere individuală şi de grup pentru victime, agresori şi martori;
c) Organizarea de sesiuni de lucru cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi cu alte instituţii sau specialişti cu competenţe în domeniu, pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a programelor de susţinere a victimelor actelor de violenţă în familie şi în şcoli.
d) Modificarea Statutului Elevului, prin completarea listei de obiecte interzise în şcoli.
Reprezentanţii ministerului au precizat că este vorba despre modificarea şi completarea articolului 15, punctul ”e”: ”Elevilor le este interzis: e) să introducă şi/sau să facă uz în perimetrul unităţii de învăţământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ. Elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile personale care nu atentează la siguranţa personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învăţământ, în conformitate cu prevederile legale.”
Lista cu obiectele care trebuie adăugate este în lucru, urmând a fi adăugate, de exemplu, brichete, ace, bricege, cuţite (şi orice tipuri de arme albe), arme cu bile, cu aer comprimat, torţe etc.
Ministerul Educaţiei a lansat, sâptămâna trecută, o campanie de combatere a violenţei în şcoli care se adresează victimelor, agresorilor, dar şi cadrelor didactice. Mesajul transmis este ”Nu sunteţi singuri”, urmând a fi organizate mai multe acţiuni.