Cum se schimbă regulile de înmormântare în cazul oamenilor răpuşi de COVID după moartea Corneliei Catanga. Dacă până acum morţii de coronavirus trebuie ridicaţi dintr-un sicriu sigilat de la morgă şi înmormântaţi cu număr limitat de persoane, autorităţile anunţă acum schimbarea procotolului.
Preotul va putea fi chemat la spital, decedatul va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic, sicriul va sta în capelă, iar înmormântarea se va putea face respectând tradiţia şi cultul religios. Acestea sunt modificările prezentate de Victor Opaschi, șeful Secretariatul de stat pentru culte, duminică, la Antena 3.
Reprezentanții cultelor au susținut modificarea măsurilor privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19.
„Am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății. Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, sicriul se va putea depune în capelă”, a precizat Victor Opaschi, șef Secretariatul de stat pentru culte, conform sursei citate.
Protocolul emis de Ministrul Sănătăţii privind managamentul după decesul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus prevedea până la modificarea anunţată azi reguli stricte pentru angajaţii firmelor de pombe funebre, dar şi o procedura rapidă pentru înmormântarea celor decedaţi după ce au fost infectaţi cu noul virus.
“Certificatul de deces va fi completat şi eliberat de medicul curant al pacientului din secţia de spital. Protocolul se aplică şi următoarele cazuri de deces: persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi persoanelor aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului. În aceste situaţii medicul de familie este cel care eliberează certificatul medical constatator al decesului, în baza fişei medicale a pacientului”, se arată în ordinul emis de Minister, potrivit rfi.ro.
În cazul persoanelor decedate în spital, rudele acesteia vor fi informate telefonic în legătură cu cazurile severe și despre survenirea decesului.
“În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale”, potrivit noului Protocol specific.
Rudele de grad 1-2 ale persoanei decedate de coronavirus pot participa la înmormântare doar dacă nu prezintă simptome de coronavirus și dacă primesc acordul Direcției de Sănătate Publică și avizul centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
Persoana decedată va fi transportată de la spital la morgă în saci impermeabili dubli și închiși ermetici, iar înmormântarea se va face în cel mai scurt timp posibil cu sicriul sigilat.
Familiile nu pot cere autopsii medico-legale în cazurile de suspiciune/confirmate cu noul coronavirus, decât pe baza ordonanţei emise de organele de cercetare penală.
Cornelia Catanga ar putea fi exhumată. Familia nu este convinsă că artista a murit din cauza infecţiei COVID-19 şi susţine că primul test a fost negativ. Mai mult, senatoarea Diana Şosoacă a sfătuit familia să ceară autopsie.
De profesie avocat, senatorul Diana Şoşoacă l-a sfătuit pe Aurel Pădureanu, soţul Corneliei Catanga, să nu o înmormânteze pe artistăm, pentru a putea solicita efectuarea autopsiei.
Citeşte şi: Cornelia Catanga ar putea fi exhumată! Familia nu crede că artista a murit din cauza COVID-19