Se schimbă regulile pe șoselele din România! Parlamentul a votat modificările

Se schimbă regulile pe șoselele din România! Este vorba despre un proiect legislativ aprobat de Parlament, care vizează creșterea siguranței rutiere și, implicit, reducerea numărului de accidente.
Irina Dumitrescu
02 apr. 2025, 21:44
Se schimbă regulile pe șoselele din România! Parlamentul a votat modificările

Statisticile privind accidentele rutiere produse pe șoselele din România sunt teribile.

  • la fiecare 80 de secunde are loc un accident
  • o treime din paturile de spital sunt ocupate de victimele accidentelor rutiere
  • 1.600 de oameni, majoritatea pietoni, mor anual în accidente rutiere

Acesta fiind contextul, Parlamentul a votat o lege ce are ca scop creșterea siguranței rutiere pe șoselele din România.

Proiectul legislativ a fost inițiat de Coaliția pentru Siguranță Rutieră (CSR), organizație prin care Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a adus împreună zeci de companii, autorități și instituții. Scopul? Reducerea numărului accidentelor rutiere din România, inclusiv prin modificarea legislației în domeniu.

”Coaliția este un proiect de țară prin care ne-am propus să aducem laolaltă organizații diverse, companii și autorități, cu un singur scop: creșterea nivelului de siguranță pe șoselele din România și reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere. Pentru UNSAR și pentru industria de asigurări pe care o reprezintă de peste 30 de ani, siguranța rutieră este și va continua să fie o prioritate națională. Vitală pentru viitorul României, siguranța în trafic este o responsabilitate pentru fiecare dintre noi. Un lucru este cert, numai împreună putem reuși și în acest demers”, spune președintele Coaliției pentru Siguranță Rutieră (CSR), Alexandru Ciuncan.

Citește și Șoferii din România, obligați să își schimbe permisele. Ce prevede noua directivă a Comisiei Europene

Potrivit legii adoptate de Parlament, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată organizării Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere, pentru creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități și societate civilă.

Evenimentele organizate în cadrul acestei săptămâni vor include activități educative, manifestări științifice și culturale, precum și campanii de informare menite să reducă numărul accidentelor rutiere. Spre exemplu, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne vor organiza activități practice de educație rutieră în școli și concursuri naționale precum ”Cea mai bună patrulă școlară de circulație din România”. De asemenea, Ministerul Transporturilor va prezenta investițiile planificate pentru creșterea siguranței pe drumurile publice, notează economica.net.

”Adoptarea acestei legi reprezintă un semnal clar că România face pași concreți în alinierea la bunele practici europene. Este un demers necesar, într-o țară în care siguranța rutieră rămâne o provocare majoră. Le mulțumim pe această cale inițiatorilor și tuturor celor care au susținut acest demers”, a mai spus președinte CSR.

Principalul document emis de CSR este Carta Albă a Siguranței Rutiere, care aduce inclusiv propuneri concrete de schimbare a legislației și a modului în care aceasta este aplicată.

Astfel, Carta propune introducerea unui sistem automat de camere video, pe un model demonstrat ca funcțional în țări în care numărul de accidente este astăzi mult mai mic decât la noi. Aceste camere de supraveghere a traficului ar urma să funcționeze inclusiv în orașe, concomitent cu reintroducerea mașinilor de Poliție neinscripționate, astfel încât autoritățile să poată da sancțiuni mai rapid și mai eficient.

Tot Coaliția pentru Siguranță Rutieră își propune să finalize un proiect așteptat de mai mulți ani și anume legarea bazei de date a Poliției de AIDA, baza gestionată de BAAR care conține informații complexe privind mașinile asigurate RCA, daunele provocate de acestea și chiar rezervele constituite de firmele de asigurare pentru aceste daune. Acest demers va facilita monitorizarea actorilor rutieri asigurați, consolidând informații extrem de valoroase referitoare la cauzele accidentelor rutiere și ale comportamentului participanților la trafic.

Carta vine totodată cu propuneri în ceea ce privește reanalizarea modului în care este obținut permisul de conducere, înăsprirea pedepeselor pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor ori susținerea unei demers legislativ privind constituirea unor zone speciale de siguranță rutieră, prin definirea, delimitarea și reglementarea zonelor din proximitatea unităților din învățământ.

Alte propuneri pentru șoselele din România

  • verificarea și refacerea marcajelor rutiere
  • modificarea sistemului sancționator pentru abateri rutiere repetate
  • campanii de informare publică asupra numărului mare de decese înregistrate în accidente rutiere
  • reamintirea constantă a mesajelor privind importanța atenției la volan și a echipamentului de siguranță (centura de siguranță și sisteme de prindere în siguranță a copiilor)

Citește și Se scumpesc călătoriile în Bulgaria! Care sunt tarifele mărite de vecinii din sud

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au pomi în curte. Ce trebuie să facă neapărat în luna aprilie
Playtech.ro
37.000 de lei de la stat pentru o maşină nouă. Programul Rabla 2025, ghid de finanţare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei luni de închisoare dacă nu îți plimbi câinele. Cea mai absurdă lege naște polemici intense
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Ce a făcut Tudor Duma, zis Maru, cu corpul lui Rareș Ion, înainte să îl părăsească. Detalii inedite din anchetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă dublată pentru șoferi. S-a decis oficial majorarea tarifului. A intrat în vigoare de azi, 23 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
MediaFlux
Zelenski l-a enervat iar pe Trump. Americanii au oprit brusc negocierile
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Parlamentul i-a cules de pe drumuri: partidul POT a umplut senatul și camera cu indivizi fără ocupație, fără venituri și fără rușine