Vlad Voiculescu este de părere că actualele reglementări privind participarea la concursurile pentru posturi de manager de spital sunt prea restrictive şi a subliniat că profesionalizarea managementului de spital este o „bătălie” pentru Ministerul Sănătăţii. „Aici vom avea o ordonanță de urgență probabil săptămâna viitoare în Guvern în care facem câteva schimbări despre care noi credem că sunt binevenite. În acest moment, dacă luăm oricare dintre spitalele clinice din București, fie că vorbim de Bagdasar-Arseni, de Spitalul Universitar, de Floreasca, dacă vrem să aducem un manager de la AKH (Viena, Austria — n.r.) sau managerul de la John Hopkins (Baltimore, SUA – n.r.), acel manager nu ar putea să lucreze în România pentru că nu este cadru universitar. Nu ar putea să participe la concurs. Nu este cadru universitar și nu este medic primar. Acestea sunt condițiile pentru a putea participa la concursul de manager”, a explicat demnitarul.
În opinia sa, managerul ar trebui să aibă grijă inclusiv ca spitalul să arate decent, iar toaletele să fie curate. „Cred că trebuie să separăm lucrurile și să spunem: managerul trebuie să fie manager, trebuie să aibă grijă, de exemplu, ca toaletele să fie curate, ca spitalul să arate decent. Trebuie să avem grijă dacă facem investiții în echipamente de milioane de euro, atunci clădirea în care vin acele investiții să fie văruită. (…) Prin management înțelegând inclusiv să existe săpun la toaletă. (…) Lucrăm la contractul de management și în următoarele săptămâni va fi prezentată o nouă formă a contractelor de management”, a spus ministrul.
Vlad Voiculescu a atras atenţia că regulile în sistemul sanitar nu au fost respectate multă vreme şi că este momentul ca lucrurile să se schimbe. „Dacă vii acum și te uiți cum ar trebui să arate lucrurile, chiar aplicând regulile care există, și aș da exemplul igienei în spitale, ar trebui închise majoritatea spitalelor. Faptul că regulile nu au fost respectate și respectarea lor nu a fost controlată pentru ani de zile ne-a adus în această situație, în care practic aproape orice măsură care are un impact pare ca o măsură cumva total scoasă din context”, a arătat demnitarul.
Potrivit acestuia, infecțiile nosocomiale trebuie raportate „corect” și acest lucru va fi prevăzut în noul contract de management.
Referindu-se la medicamente, Voiculescu a spus că orice politică a prețurilor reprezintă un „compromis”. „Cele două principii pe care trebuie să le avem totdeauna în minte sunt, pe de o parte, acces și, pe de altă parte, sustenabilitate”, a afirmat ministrul.
El a precizat că nu va pleca din fruntea ministerului până în ultima zi de mandat.
„Mai sunt multe lucruri în plan. Acesta este și motivul pentru care nu o să plec de la minister până în ultima zi. (…) Sunt măsuri de transparență care nu au fost niciodată aplicate, nu numai în sistemul sanitar, dar aș îndrăzni să spun în majoritatea autorităților publice centrale. Vorbim de transparența contractelor publice, vorbim de achiziții, vorbim de sponsorizări”, a mai declarat Vlad Voiculescu.