Se schimbă structura examenului de Bacalaureat. Prima generație care ar urma să susțină examenul după noile reguli și noua structură ar fi elevii care sunt în prezent în clasa a VIII-a.
De exemplu, un candidat de la profilul real, specializarea Matematică-Informatică, va susține examen la Limba și Literatura Română, limba maternă (dacă a urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale), la Matematică, la o disciplină relevantă pentru profilul real – la alegere între Informatică, Fizică, Chimie, Biologie, și la o materie menită să evalueze competențele de bază – la alegere între Istorie, Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie. Această ultimă probă reprezintă noutatea care va fi introdusă din 2029, potrivit vremeanoua.ro.
Citește și: Schimbări la examenul de Bacalaureat. Ligia Deca: „Se poate face recuperare sâmbăta”
Schimbări vor fi și în ceea ce privește verificarea competențelor. Din 2029, candidații la Bacalaureat vor susține patru probe: o probă de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală, o probă de evaluare a competențelor digitale și două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională. În prezent, candidații la BAC susțin o singură probă la o limbă străină.
“Rezultatul evaluării se exprimă prin niveluri de competență corespunzătoare celor din Cadrul European Comun de Referință pentru limbi străine. Pentru prima limbă străină, nivelul de competență vizat este echivalent nivelului B2 din Cadrul European Comun de Referință pentru limbi străine; pentru a doua limbă străină, nivelul de competență vizat este echivalent nivelului B1, respectiv A2, în funcție de tipul de probă, la alegerea candidatului. Examenele cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot fi echivalate conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației. Prin excepție, elevii din învățământul în limba unei minorități naționale care studiază o singură limbă de circulație internațională susțin proba doar din această limbă”, se arată în Legea privind învățământul preuniversitar.