BNR a lansat în circuitul numismatic, pe final de 2024, o monedă din aur cu tema Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida.
Potrivit unui comunicat al Băncii naţionale, aversul monedei prezintă o cataramă din Tezaurul de la Apahida, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2024”.
Reversul monedei redă două aplice de şa, în formă de vulturi şi inscripţiile „TEZAURUL DE LA APAHIDA” şi „ISTORIA AURULUI”.
Monedele din aur sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este 940,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.
Monedele din aur cu tema Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Aversul monedei prezintă o cataramă din Tezaurul de la Apahida, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”.
Reversul monedei redă două aplice de șa, în formă de vulturi și inscripțiile „TEZAURUL DE LA APAHIDA” și „ISTORIA AURULUI”.
Monedele din aur sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din aur este 940,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Monedele din aur cu tema Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatică.
BNR va introduce în circuitul numismatic, începând cu 30 decembrie 2024, o monedă din aur dedicată aniversării a 400 de ani de la nașterea Mitropolitului Dosoftei. Moneda marchează un moment relevant în istoria religioasă și culturală a țării noastre.
Moneda lansată de BNR are o valoare nominală de 100 lei și este realizată din aur de calitate superioară. Având forma rotundă, moneda măsoară 21 mm în diametru și cântărește 6,452 grame. Aceste caracteristici tehnice o fac o piesă numismatică valoroasă și un obiect de colecție deosebit.
Cu un design elegant și semnificație istorică profundă, moneda este destinată nu doar colecționarilor, ci și celor care doresc să păstreze o amintire valoroasă a unui moment semnificativ din istoria religioasă a României.
Citește și: Alertă de la BNR privind banii cash. Ce trebuie să ştie românii care preferă numerarul
Aversul monedei înfățișează Mănăstirea Probota, locul sacru unde Mitropolitul Dosoftei s-a călugărit, simbolizând începuturile sale spirituale și legătura cu locurile sacre din Moldova. Alături de imaginea mănăstirii, sunt prezentate inscripțiile „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”.
Reversul monedei redă portretul Mitropolitului Dosoftei, un om deosebit, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea vieții religioase din Moldova și la promovarea culturii ortodoxe în secolul XVII. Inscripția „400 DE ANI DE LA NASTEREA MITROPOLITULUI DOSOFTEI” marchează aniversarea acestei figuri istorice și spirituale importante.
Moneda va fi ambalată într-o capsulă de metacrilat transparent, care protejează moneda de factorii externi care ar putea afecta starea acesteia. Fiecare monedă va fi însoțită de o broșură de prezentare detaliată, care oferă informații despre Mitropolitul Dosoftei și semnificația istorică a monedei.
Totodată, moneda va fi însoțită de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română, engleză și franceză, care va conține semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central, asigurând autenticitatea acestei piese de colecție.
Citește și: Pericolul semnalat de BNR cu banii românilor. Anunțul lui Mugur Isărescu despre numerar
Tirajul maxim al monedei este limitat la 1.000 de piese, ceea ce o face un obiect de colecție rar, care va atrage cu siguranță atenția pasionaților de numismatică și a celor care apreciază valorile istorice și culturale ale României.