După o scădere adâncă a prețurilor, atenuată însă de creditul Prima Casă, după cum admit chiar bancherii, prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în ultimii doi ani, cel mai mare avans fiind cel din înregistrat 2016, de 7,1%, peste media UE de 4% sau cea a zonei euro de aproape 3%.
Încă de la finele lui 2012 deviația de la trend a prețurilor apartamentelor a devenit pozitivă și în 2016 s-a accentuat la 10,2 puncte procentuale în trimestrul doi, potrivit BNR.
„Evoluțiile recente ale prețurilor bunurilor imobiliare în România ridică problema sustenabilității acestora. Pentru perioada următoare există semnale privind continuarea acestei tendințe a prețurilor bunurilor imobiliare rezidențiale, în special datorită presiunilor dinspre cererea de achiziție de locuințe. În condițiile în care tendința observată pe componenta de cerere se va menține, este posibil să asistăm la o necorelare a dinamicii prețurilor bunurilor imobiliare cu evoluțiile factorilor fundamentali”, se arată în Raportul BNR privind stabilitatea financiară, ediția decembrie 2016.
Creditarea ipotecară a continuat în 2016 într-un ritm susținut, chiar dacă băncile au înăsprit condițiile de creditare ca urmare a adoptării Legii privind darea în plată și au fost epuizate plafoanele din programul Prima Casă, constată BNR.
Instituția remarcă o relaxare a condițiilor de creditare în trimestrul trei, lucru la care a contribuit și „numărul relativ redus de cereri de dare în plată comparativ cu estimările inițiale”.
Fluxul creditelor ipotecare nou acordate în perioada ianuarie – septembrie 2016 a crescut cu circa 26% față de aceeași perioadă din 2015, în timp ce ponderea portofoliului de credite Prima Casă în portofoliul de credite ipotecare s-a diminuat între cele două perioade (de la 68,4% la 62,8%), se arată în raportul BNR. Creditele nou acordate, potrivit viceguvernatorului Liviu Voinea, includ și refinanțările/conversiile unor credite existente.
Sursa: profit.ro