Cumpărăturile de pe platforme chinezești de retail sunt o modă nu doar în România, ci și în multe alte țări de pe continent. Mărfurile din China, practic, au invadat piața și fac concurență produselor locale. Mai mult, dincolo de nivelul calitativ al mărfurilor, sunt critici privind poluarea rezultată în urma fabricație și a transportului. În acest context, Uniunea Europeană este hotărâtă să elimine scutirea de taxe vamale de care se bucură, în prezent, coletele cu o valoare mai mică de 150 de euro.
Măsura, care ar urma să fie aprobată în curând, va influența, mai mult ca sigur, prețurile unor produse precum articole vestimentare, gadget-uri ori obiecte decorative cumpărate de pe site-uri ca Temu sau Shein.
Conform proiectului care a primit undă verde în Parlamentul European, platformele de retail vor fi obligate să plătească taxe vamale de până la 17 la sută pentru coletele cu valoare sub 150 de euro. Lucru care, logic, ar urma să ducă la creșteri de prețuri.
Un reportaj realizat de Digi24 a luat pulsul unor clienți fideli ai site-urilor chinezești, în perspectiva introducerii taxelor. Astfel, o tânără de 27 de ani din Timișoara este de părere că produsele comandate din China nu sunt neapărat de cea mai înaltă calitate, însă ”unele haine sunt ok, sunt purtabile”.
O altă cumpărătoare agreează și ideea privind nivelul calitativ al mărfurilor, adăugând pe de altă parte că ”ar trebui să fie accesibil pentru toată lumea”.
Altcineva spune că pe site-urile cu pricina ”sunt chestii faine” și că ar suporta să plătească mai mult, în urma introducerii taxelor.
Peste două miliarde de colete cu o valoarea declarată sub 150 de euro au intrat anul trecut în UE. Asta ar însemna, în medie, patru colete pentru fiecare locuitor! Circa 65 la sută dintre aceste colete au fost subevaluate, pentru a evita taxele de import și a ajuta astfel site-urile chinezești să mențină prețurile mici, notează stirileprotv.