Se scumpeşte apa de izvor. Patronat: noul proiect de lege privind resursele hidrominerale va duce la scumpirea apei la raft

Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale aduce schimbări importante, care vor afecta nu numai producătorii din industrie, ci, mai ales, consumatorii, prin scumpirea apei la raft.
Iulian Tudor
18 mart. 2019, 13:39
Se scumpeşte apa de izvor. Patronat: noul proiect de lege privind resursele hidrominerale va duce la scumpirea apei la raft

Proiectul de lege trebuia dezbătut împreună cu asociațiile și companiile din domeniu, însă Președintele APRIA (Asociația Producătorilor din Industria Apei) spune că nu au fost convocați la o astfel de dezbatere. Noul proiect de lege fost pus în dezbatere publică pe data de 20.02.2019 și a fost scos la numai șase zile distanță și republicat pe data de 04.03.2019 cu modificări.

Citeşte şi Produsul cel mai consumat de români se va scumpi drastic

„Noi am trimis propunerile APRIA cu privire la proiectul Legii resurselor hidrominerale, publicat pe site-ul Ministerului Economiei la data de 20.02.2019, dar nu am primit deocamdată un răspuns”, a declarat președintele APRIA, George Ristea.

Redevența va reprezenta 6% din prețul unei sticle de apă de masă sau izvor la 2 litri

„Noul proiect de lege al resurselor hidrominerale va scumpi apa la raft, iar asta este una dintre schimbările care vor afecta industria și, implicit, consumatorul. Având în vedere că suntem o asociație care se implică activ în economie, vrem să fim consultați și venim în întâmpinarea factorilor de decizie pentru elaborarea unei legi corecte, căci cei care au cel mai mult de pierdut sunt cetățenii României și nu putem sta cu ochii închiși”, a declarat în continuare președintele APRIA, George Ristea.
Pentru exploatarea apei minerale, a apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabilește o redevență de 4,0 Euro/m3.

„Se constată ca nu vor mai fi diferențe între categoriile de apă, iar pentru populația României cu venituri mici va fi restricționat accesul la o apă potabilă de calitate la un preț mic”, a explicat George Ristea.
Statul naționalizează terenul din jurul surselor de apă, deși apa din izvoarele naturale este a statului

Noul proiect de lege prevede că toate sursele de apă vor intra în proprietatea statului încălcând indirect dreptul la proprietate, ca orice alt act de „naționalizare”. Practic, statul va deveni proprietarul perimetrului de teren din jurul forajului, obligând proprietarul – adică societatea comercială care exploatează izvorul de apă – să ofere statului drum de acces pe terenul societății comerciale.

„Folosirea sursei și îmbutelierea apei se fac oricum cu acordul statului, nicio sursă nu poate fi exploatată fără acord în prealabil. Faptul că noul proiect de lege prevede că terenul va intra în proprietatea statului ne face să ne punem semne de întrebare la dreptul de exploatare. Este o încălcare indirectă a dreptului la proprietate”, a mai spus președintele APRIA.
Instabilitatea economică determină numeroase schimbări legislative, prin care Guvernul strânge bani la buget direct din buzunarele consumatorilor, de data aceasta prin Ministerul de Resort. Asociația Producătorilor din Industria Apei (APRIA) a solicitat consultarea acesteia în definitivarea proiectului de lege, dorind să ajungă la un acord comun care să nu dezavantajeze cetățenii României.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH