Submarinul Titan, dispărut de pe radare la aproape două ore după scufundare are asigurată o perioadă de susţinere a vieţii de 96 de ore. Au mai rămas acum doar 40 de ore în care se asigură oxigenul, la bordul submersibilului, după acest moment şansele ca persoanele de la bord să mai supravieţuiască fiind unele aproape nule.
Până acum se cunoaşte faptul că la bord se află cinci persoane, submarinul Titan fiind cel care asigura transportul pentru vizitarea epavei Titanicului. De altfel, Titan este singurul submarin capabil să se scufunde la o adâncime care să permită acest lucru.
La doar două ore după scufundare, submersibilul a dispărut, iar comunicarea cu cei aflaţi la bord nu a mai fost posibilă. A fost declanşată o uriaşă operațiune de salvare, care implică nave și avioane americane și canadiene, agenții guvernamentale, marinele militare ale celor două țări și companii comerciale specializate în scufundări la mare adâncime.
Din păcate, până acum, însă, nu a fost posibilă detectarea submarinului, iar şansele de supravieţuire ale persoanleor de la bord scade de la un minut la altul.
„Lucrăm cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare toate bunurile pentru a încerca să găsim submersibilul. Am început imediat să mobilizăm forțe pentru a căuta atât suprafața apei, din aer, cât și pentru a detecta orice nave sub apă. Am efectuat o căutare cuprinzătoare pentru a găsi acești oameni”, a declarat contraamiralul John Mauger, de la Paza de Coastă a SUA.
Epava Titanicului se află aproximativ la 700 km sud de St John’s, Newfoundland, acesta fiind locul spre care se îndrepta submarinul Titan, în momentul dispariţiei. Dintre cele cinci persoane de la bord, trei sunt miliardari care au plătit preţul pentru o astfel de escapadă, 250.000 de dolari, un pilot şi un expert tehnic.