În următorii ani, fiecare pensionar va pierde în jur de 1.000 de lei din pensia sa. În prezent, pensiile reprezintă mai mult de 11% din PIB-ul României, iar acest procent continuă să crească, punând o presiune imensă asupra sistemului economic. Dacă, la începutul acestui an, Guvernul ar fi fost obligat să aplice majorarea de 12% a pensiilor, deficitul ar fi urcat la 12%, o valoare mult prea mare pentru a fi susținută pe termen lung.
În paralel, alte țări europene se confruntă cu probleme similare, iar Franța a avertizat că nu va mai putea plăti pensiile în viitor din cauza numărului tot mai mare de pensionari și scăderii populației active.
România nu face excepție, având în vedere că, în trei ani, pensionarii din generația „decrețeilor”, cei născuți după interdicția avorturilor din 1966, vor începe să iasă la pensie. Asta va duce la o creștere semnificativă a numărului de pensionari, de la aproximativ 4,7 milioane la mai mult de 6 milioane. Conform prognozelor, acest lucru va face imposibilă plata pensiilor din 2045, iar pensia medie de astăzi, de 2.754 de lei, va scădea semnificativ.
Vezi și EXCLUSIV E oficial! Se măresc pensiile pentru 130.000 de români! Cine sunt beneficiarii
Specialiștii estimează că, până în 2040, pensiile vor reprezenta doar 30% din ultimul salariu, ceea ce înseamnă o pierdere de aproximativ 1.000 de lei pe lună. În 2075, pensia ar putea scădea chiar la 20% din salariul anterior, ceea ce ar face imposibil pentru pensionari să își asigure un trai decent, având în vedere că necesarul lunar pentru un trai minim decent este de 3.800 de lei.
Problema nu este doar una națională, ci și europeană. Un raport al Curții de Conturi din Franța atrage atenția asupra faptului că finanțarea actuală a sistemului de pensii nu este sustenabilă pe termen lung, iar măsurile pentru menținerea acestuia sunt insuficiente.
În acest context, soluția pentru a avea o pensie mai mare în viitor ar putea consta în economisirea pentru pensii suplimentare. Pensiile facultative, care beneficiază de deducere fiscală, sunt recomandate ca o modalitate de economisire fără plata impozitelor. De asemenea, Guvernul ar putea lua măsura creșterii vârstei de pensionare, iar pentru femei se preconizează o vârstă de pensionare de 65 de ani, în timp ce, pentru bărbați, aceasta ar putea ajunge chiar la aproape 70 de ani.
Deși există opțiunea de a continua să lucrezi și după pensionare, doar un număr mic de pensionari din România alege această cale. Conform unui studiu Eurostat, România are una dintre cele mai mici rate de pensionari care continuă să lucreze, comparativ cu alte țări europene, cum ar fi Estonia sau Letonia, unde procentul este mult mai ridicat, scrie Newsweek.