Se taie ajutoarele sociale din 2024, gata cu pomenile! Cine va primi venitul minim de incluziune

Românii vor primi un nou ajutor de la stat de la 1 ianuarie 2024, după ce premierul a anunțat că, anul următor, ajutoarele one-off dispar.
Filip Stan
06 ian. 2024, 10:11
Se taie ajutoarele sociale din 2024, gata cu pomenile! Cine va primi venitul minim de incluziune
Apare un nou sprijin financiar de la stat. Cine sunt românii care vor primi bani în plus de la 1 ianuarie 2024

Se taie ajutoarele sociale pentru români, de la 1 ianuarie 2024, dar beneficiarii acestora vor primi alt sprijin lunar. Este vorba despre venitul minim de incluziune (VMI) care, de la 1 ianuarie 2024, când va intra în vigoare, va înlocui ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei.

Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, persoanele care primesc, în prezent, ajutor social și alocație pentru susținerea familiei trebuie înregistrate în sistem în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2023.

Potrivit Legii 196/2016, cei interesați să obțină noul tip de beneficiu social în 2024 pot depune cererea la primăria de domiciliu cu 60 zile înainte de data intrării în vigoare a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune.

Ce este venitul minim de incluziune, care înlocuieşte ajutoarele sociale

VMI reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața.

VMI este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente:

Sprijin pentru incluziune

Are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutoarele sociale acordate anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.

Sprijin pentru familiile cu copii

Se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.

Adio, bani degeaba de la stat! Ajutorul social și alocaţia pentru susținerea familiei se taie din 1 ianuarie. CONDIŢII noi pentru a primi venitul minim de incluziune

În funcție de nivelul venitului de care dispune familia sau persoana singură, precum și de alte criterii, cum ar fi componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea la educație, se acordă unul sau ambele ajutoare financiare care alcătuiesc VMI.

VMI necesită depunerea unei singure cereri, indiferent de numărul și categoria de ajutoare financiare de care poate beneficia o familie/persoană singură. VMI se acordă într-o plată unică lunară aferentă, indiferent dacă este vorba de una sau mai multe componente ale VMI.

 

De asemenea, VMI nu se rezumă la acordarea unei sume de bani. Acest ajutor conține un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie, cum ar fi: ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația, sănătatea și locuirea, toate contribuind la reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială.

Cine poate solicita VMI
VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

VMI se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelele maxime stabilite prin lege, pentru cele două componente ale VMI:

  • Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei, respectiv 400 lei dacă persoana singură a depășit vârsta de 65 ani.
    Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.

Cum se acordă și care sunt actele necesare

Venitul minim de incluziune se acordă pe bază de cerere formulată de solicitant, care va fi însoțită de documente justificative privind veniturile realizate, componența familiei, bunurile deținute etc:

  • Formularul standard de cerere VMI, care conține date privind solicitantul şi date privind componenţa familiei;
    Declaraţia pe propria răspundere;
    Angajamentul de plată (pentru situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit);
    Actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei;
    Adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit;
    Certificat de naştere pentru fiecare copil;
    Certificatul de deces pentru oricare membru decedat al familiei;
    Dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani;
    Alte documente specifice situaţiei solicitantului/beneficiarului.
    Componența familiei, filiația copiilor şi situaţia lor juridică faţă de reprezentantul legal vor fi verificate/validate prin SNIAS.

În cazul în care verificarea/validarea prevăzută la alin. (1) nu este posibilă, reprezentantul familiei prezintă, la solicitarea personalului serviciului public de asistenţă socială, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016, aprobată cu modificări prin Legea nr. 179/2017, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, următoarele documente:

  • certificatele de naştere ale copiilor aflaţi în întreţinerea familiei;
    certificatul de căsătorie;
    hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, potrivit legii;
    hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, potrivit legii;
    hotărârea judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului, potrivit legii;
    hotărârea judecătorească prin care se dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti către persoana desemnată, conform prevederilor art. 104 şi art. 105 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    decizia directorului general al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, hotărârea judecătorească pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă, potrivit legii;
    hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare, potrivit legii;
    actul doveditor care atestă calitatea de reprezentant legal al persoanei minore lipsite de capacitate deplină de exerciţiu al drepturilor civile, respectiv părinte, tutore, curator, altă persoană desemnată reprezentant legal prin decizia directorului general al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, prin hotărâre judecătorească;
    hotărârea judecătorească prin care soţul/soţia este declarat/declarată dispărut/dispărută;
    hotărârea judecătorească prin care soţul/soţia este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor;
    după caz, alte acte doveditoare privind componenţa familiei.

Cum se calculează VMI

Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege – 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cuantumul venitului net ajustat calculat conform legii, susţine Ministerul Muncii.

Cuantumul maxim, pentru beneficiarii care nu obțin niciun venit, este de 275 lei/lună/ membru de familie, iar, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 lei/lună.

Ligia Deca anunță o creștere istorică pentru salariile profesorilor: 50% în mai puțin de un an. Sper să atragem din ce în ce mai mulţi tineri profesionişti către cariera didactică
Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie:

Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

  • 107 lei, pentru familia cu un copil;
    214 lei, pentru familia cu 2 copii;
    321 de lei, pentru familia cu 3 copii;
    428 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.

Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

  • 120 de lei, pentru familia cu un copil;
    240 de lei, pentru familia cu 2 copii;
    360 de lei, pentru familia cu 3 copii;
    480 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.

Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

  • 85 de lei, pentru familia cu un copil;
    170 de lei, pentru familia cu 2 copii;
    255 de lei, pentru familia cu 3 copii;
    340 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi

Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/ lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

  • 110 lei, pentru familia cu un copil;
    215 lei, pentru familia cu 2 copii;
    325 de lei, pentru familia cu 3 copii;
    430 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi
    * Dacă din calcul rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se acordă 50 de lei.

Crește ajutorul social acordat de stat

Potrivit noului sistem de calcul, condițiile de acordare a ajutorului vor fi mai permisive. De exemplu,  pentru persoană singură care nu realizează venituri și are vârsta sub 65 ani  cuantumul venitului minim de incluziune este de 275 lei/lună, iar în situația persoanei singure fără venit cu vârsta de peste 65 de ani cuantumul este de  400 lei/lună.

Se taie ajutoarele sociale din 2024. Ce este venitul de incluziune şi ce acte se depun de urgenţă

În cazul persoanelor apte de munca, plata este condiționată de căutarea unui loc de muncă, iar in cazul famiililor cu copii scolari, plata venitului minim de incluziune va fi condiționată de frecventarea cursurilor școlare, de către copii.

Printre beneficiarii de venit minim de incluziune vor fi și vârstnicii care locuiesc în centre sociale și au venituri foarte mici.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Un om al străzii își recapătă moștenirea pierdută într-o gară din Germania
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina