Tichete sociale 2024. Pentru acest an, valoarea ajutorului rămâne la 250 de lei, urmând să se reducă la jumătate în următorii trei ani. Cei care vor beneficia și în următorii patru ani de aceste tichete sunt persoanele singure sau familiile cu venituri reduse. Termenul până la care Guvernul trebuia să vină cu mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin pentru persoanele defavorizate, regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin s-a împlinit în 14 ianuarie.
OUG 115/2023, oficializată acum o lună, conține unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene.
Una dintre măsurile conținute de ordonanța amintită vizează ajutorul pentru mâncare primit de persoanele cu venituri mici. Astfel, după cum scrie în document, în perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate:
În ceea ce privește tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, în 2024 își vor păstra valoarea din anul anterior, respectiv 250 de lei, urmând ca pentru perioada 2025-2027 să aibă o valoare nominală de 125 de lei.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se ocupă de coordonarea implementării măsurii de sprijin, de contractarea serviciilor necesare emiterii suportului electronic de către unități emitente, de achiziția de produse alimentare și de livrarea acestora, scrie avocatnet.ro
Pentru 2023, tichetele sociale pentru mâncare au avut o valoare nominală de câte 250 de lei și s-au acordat o dată la două luni pensionarilor și altor persoane cu venituri mici.
Vouchere sociale 2024. Când intră primii bani pe cardurile seniorilor, CALENDARUL celor şase tranşe
Românii cu venituri reduse ce fac parte din categoriile sociale vulnerabile (pensionari, persoane cu handicap, etc.) primesc, prin programul „Sprijin pentru România”, o dată la două luni, câte 250 de lei pentru a-şi cumpăra alimente de bază.
Ultima tranşă din ajutorul pe anul 2023 a fost virată în luna decembrie.
Astfel, pentru anul 2024, calendarul acordării celor șase tranșe de câte 250 de lei va fi următorul:
În 2023 banii au fost încărcați pe carduri între data de 10 și 15 a fiecărei luni. Cel mai probabil intervalul va fi același și în 2024.
Cine primește carduri de alimente
Persoanele care beneficiază de aceste carduri sociale sunt cele ce au o situație financiară defavorizată. Dacă acestea îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul le va fi livrat direct de către angajații Poștei Române, fără a fi necesar să inițieze personal vreo procedură.
În situația în care sunteți eligibil, dar până la sfârșitul perioadei de alocare a primei tranșe nu ați primit încă cardul, este indicat să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, unde vi se vor oferi indicații suplimentare.
Categoriile de români ce vor beneficia de acest ajutor din partea statului din două în două luni:
Carduri sociale de 250 de lei pentru alimente: se vor acorda până în 2027
Potrivit OUG 115/2023, în perioada 2024-2027 se vor institui unele măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, după cum urmează:
Carduri sociale de 250 de lei pentru alimente: din 2025, valoarea voucherelor se reduce la jumătate
În anul 2024, tichetele sociale vor avea o valoare nominală de 250 lei. În perioada 2025-2027, acestea vor avea o valoare nominală de 125 lei.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cu rol de beneficiar al finanțării nerambursabile pentru cheltuielile care urmează a fi decontate din fonduri europene nerambursabile, va coordona implementarea măsurii de sprijin.
De asemenea, MIPE se va ocupa de contractarea serviciilor necesare emiterii suportului electronic de către unități emitente, de achiziția de produse alimentare și livrarea acestora, în condițiile legislației în vigoare privind achizițiile publice.
Tot MIPE va încheia o convenție cu Compania Națională „Poșta Română“- S.A. pentru etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde.
Mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin, regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin, precum și instituțiile responsabile se vor aproba prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a OUG, respectiv până în data de 14 februarie 2024.
Potrivit ordonanței, măsurile de sprijin vor fi completate „cu măsuri auxiliare care includ măsuri de educație sanitară, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, orientarea în vederea inserției profesionale, sprijin în căutarea unui loc de muncă, recomandări culinare și sfaturi privind echilibrul nutrițional, facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică”.