Se taie cu 50% voucherele de alimente! Tichetele sociale pentru mâncare se vor da până în 2027

În anul 2024, tichetele sociale vor avea o valoare nominală de 250 lei. În perioada 2025-2027, acestea vor avea o valoare nominală de 125 lei.
Filip Stan
17 ian. 2024, 09:00
Se taie cu 50% voucherele de alimente! Tichetele sociale pentru mâncare se vor da până în 2027

Tichete sociale 2024. Pentru acest an, valoarea ajutorului rămâne la 250 de lei, urmând să se reducă la jumătate în următorii trei ani. Cei care vor beneficia și în următorii patru ani de aceste tichete sunt persoanele singure sau familiile cu venituri reduse. Termenul până la care Guvernul trebuia să vină cu mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin pentru persoanele defavorizate, regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin s-a împlinit în 14 ianuarie.

OUG 115/2023, oficializată acum o lună, conține unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene.

Una dintre măsurile conținute de ordonanța amintită vizează ajutorul pentru mâncare primit de persoanele cu venituri mici. Astfel, după cum scrie în document, în perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate:

  • tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
    pachete cu produse alimentare.

În ceea ce privește tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, în 2024 își vor păstra valoarea din anul anterior, respectiv 250 de lei, urmând ca pentru perioada 2025-2027 să aibă o valoare nominală de 125 de lei.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se ocupă de coordonarea implementării măsurii de sprijin, de contractarea serviciilor necesare emiterii suportului electronic de către unități emitente, de achiziția de produse alimentare și de livrarea acestora, scrie avocatnet.ro

Pentru 2023, tichetele sociale pentru mâncare au avut o valoare nominală de câte 250 de lei și s-au acordat o dată la două luni pensionarilor și altor persoane cu venituri mici.

Vouchere sociale 2024. Când intră primii bani pe cardurile seniorilor, CALENDARUL celor şase tranşe

Tichete sociale 2024. Calendarul acordării tranșelor în 2024

Românii cu venituri reduse ce fac parte din categoriile sociale vulnerabile (pensionari, persoane cu handicap, etc.) primesc, prin programul „Sprijin pentru România”, o dată la două luni, câte 250 de lei pentru a-şi cumpăra alimente de bază.

Ultima tranşă din ajutorul pe anul 2023 a fost virată în luna decembrie.

Astfel, pentru anul 2024, calendarul acordării celor șase tranșe de câte 250 de lei va fi următorul:

  • februarie;
    aprilie;
    iunie;
    august;
    octombrie;
    decembrie.

În 2023 banii au fost încărcați pe carduri între data de 10 și 15 a fiecărei luni. Cel mai probabil intervalul va fi același și în 2024.

Cine primește carduri de alimente

Persoanele care beneficiază de aceste carduri sociale sunt cele ce au o situație financiară defavorizată. Dacă acestea îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul le va fi livrat direct de către angajații Poștei Române, fără a fi necesar să inițieze personal vreo procedură.

Alocaţii 2024. O alocaţie în plus pentru copii din 2024. Banii pentru micuţi, mai mulţi de la 1 ianuarie

În situația în care sunteți eligibil, dar până la sfârșitul perioadei de alocare a primei tranșe nu ați primit încă cardul, este indicat să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, unde vi se vor oferi indicații suplimentare.

Categoriile de români ce vor beneficia de acest ajutor din partea statului din două în două luni:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
    persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
    familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
    familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
    familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
    persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
  • Surse guvernamentale au transmis că plafonul veniturilor pentru persoanele care beneficiază de aceste ajutoare va fi crescut, de la 1.700 de lei la 2.000 de lei.

Carduri sociale de 250 de lei pentru alimente: se vor acorda până în 2027

Potrivit OUG 115/2023, în perioada 2024-2027 se vor institui unele măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, după cum urmează:

  • tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
    pachete cu produse alimentare.

Carduri sociale de 250 de lei pentru alimente: din 2025, valoarea voucherelor se reduce la jumătate

În anul 2024, tichetele sociale vor avea o valoare nominală de 250 lei. În perioada 2025-2027, acestea vor avea o valoare nominală de 125 lei.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cu rol de beneficiar al finanțării nerambursabile pentru cheltuielile care urmează a fi decontate din fonduri europene nerambursabile, va coordona implementarea măsurii de sprijin.

De asemenea, MIPE se va ocupa de contractarea serviciilor necesare emiterii suportului electronic de către unități emitente, de achiziția de produse alimentare și livrarea acestora, în condițiile legislației în vigoare privind achizițiile publice.

Tot MIPE va încheia o convenție cu Compania Națională „Poșta Română“- S.A. pentru etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde.

Mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin, regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin, precum și instituțiile responsabile se vor aproba prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a OUG, respectiv până în data de 14 februarie 2024.

Potrivit ordonanței, măsurile de sprijin vor fi completate „cu măsuri auxiliare care includ măsuri de educație sanitară, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, orientarea în vederea inserției profesionale, sprijin în căutarea unui loc de muncă, recomandări culinare și sfaturi privind echilibrul nutrițional, facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică”.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!