Statutul personalului silvic a fost pus în consultare publică, iar sporul de pensionare este unul dintre punctele fierbinţi ale acestuia. La şedinţă au participat reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură SILVA, ai Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, ai Asociaţiei Administratorilor de Păduri şi alte persoane interesate.
„Aş vrea să clarificăm faptul că statutul personalului silvic necesită o revizuire profundă, multe aspecte nu mai au aplicabilitate, nu mai sunt de actualitate dacă dorim o eficientizare reală a activităţii. Acum luăm măsuri de urgenţă care să permită aprobarea bugetului RNP, din care să eliminăm sporurile de pensionare mult discutate în spaţiul public. Principala modificare vizează renegocierea contractului colectiv de muncă şi măsuri corecte privind acordarea unor pensii proporţionale cu suma cu care s-a contribuit la bugetul naţional de pensii, astfel încât principiul contributivităţii să se aplice tuturor”, a declarat ministrul Mircea Fechet în deschiderea şedinţei de consultare publică.
El susţine că bugetul RNP trebuie folosit pentru activităţile curente specifice pădurarilor, astfel încât să fie crescută calitatea muncii şi a serviciilor prestate de Regie.
Sporul de pensionare aducea în cont şi 100.000 de euro
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului, printre prevederile OUG de modificare a Statutului personalului silvic se numără eliminarea sporului de risc, renunţarea la deptul privind locuinţele de serviciu de protocol sau de intervenţie, gratuitatea lemnului de foc, doar pentru personalul silvic cu venituri salariale sub salariul mediu brut şi eliminarea gratificaţiei la pensionare.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, anunţă că a trimis Corpul de control al sediul central al Romsilva, pentru a avea „o imagine şi mai clară, negru pe alb”, a modului în care a fost administrată Regia, „cel puţin în ultimii cinci ani”. Fechet spune că vrea să ştie exact ce lichidităţi sunt acum în vistieria Romsilva şi cum au fost gestionate fondul de regenerare a pădurilor şi cel dedicat construirii de noi drumuri forestiere. Ministrul Mediului. potrivit ministrului, este „tot mai aproape” momentul în care Romsilva va avea un nou Consiliu de Administraţie.
În 22 ianuarie, Mircea Fechet spunea că sunt persoane din Romsiva care, la pensionare, primesc o primă de 500.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro. Ministrul aprecia că este ”halucinant” faptul că exprimarea din Contractul Colectiv de Muncă spune ”10 salarii brute, luate în cuantum net”. „Puteaţi să spuneţi 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalţi”, afirma ministrul.