Nicolae Ciucă a precizat că trebuie să fim conştienţi că avem 30 de miliarde de euro în PNRR, avem alte aproape 60 de miliarde de euro prin fondurile din cadrul multianual financiar 2014-2020 şi 2021-2027.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că cea de-a doua Ordonanţă de urgenţă este o ordonanţă care vine şi practic uniformizează, aliniază toate prevederile anterioare legate de asigurarea sporurilor pentru tot sectorul de administraţie care lucrează cu fonduri europene.
”Nu este vorba despre sporuri în plus ci este vorba despre o uniformizare a acestor prevederi. Trebuie să fim conştienţi că avem 30 de miliarde de euro în PNRR, avem alte aproape 60 de miliarde de euro prin fondurile din cadrul multianual financiar 2014-2020 şi 2021-2027. Pentru PNRR, cei care lucrează că aceste fonduri sunt plătiţi din banii de la bugetul de stat, pentru cei care lucrează cu fonduri de coeziune, banii sunt asiguraţi prin aceste fonduri europene”, a explicat premierul.
Nicolae Ciucă a menţionat: ”Pentru a nu mai avea aceste elemente de diferenţă de la un minister la altul, am considerat necesar că avem această procedură, ca să ne asigurăm că avem capacitatea administrativă să putem să atragem fiecare eurocent, pentru că sunt foarte importante fondurile, astfel încât să ne menţinem în echilibru economia şi să ne asigurăm tot ce ne-am propus prin PNRR şi prin Planul de guvernare”.
Guvernul Ciucă majorează cu 50% salariile de bază ale angajaților implicați în aplicarea PNRR
Guvernul Ciucă a pregătit un proiect de ordonanță de urgență prin care majorează cu 50% salariile de bază ale angajaților implicați în implementarea de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum și cei implicați în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), indiferent de numărul de proiecte în care sunt implicați, arată documentul care va fi vineri pe masa Executivului.
„Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență prevăzut la art.6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 230/2021, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect”, conform documentului. În prezent, personalul din structurile antemenţionate are dreptul la majorarea cu până la 35% a salariului de bază.
Prevederile nu vor fi aplicabile demnitarilor, cu excepţia funcţiilor de preşedinte și vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar și viceprimar.
Inițial, Guvernul voia să majoreze aceste salarii începând din luna august, printr-o ordonanță care prevedea că doar salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50%. Totuși, Guvernul a renunțat atunci la acel plan, după ce Consiliul Economic și Social a decis că unele măsuri ar fi discriminatorii. În cele din urmă, atunci, prin OUG 115/2022, Executivul doar a majorat salariile de bază ale celor mai multe categorii de angajaţi din sistemul public cu o pătrime din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar fi trebuit să fi ajuns în 2022, conform legii salarizării unitare (Legea-cadru nr. 153/2017). Astfel, la acea vreme, Guvernul a renunţat la prevederile despre majorarea salariilor de bază cu până la 50% ale angajaţilor implicaţi în PNRR.