Se taie sporurile de Covid 19, şi voucherele de vacanţă, se amână majorarea pensiilor. S-a votat în Parlament

Senatul a adoptat, luni, în plen, Ordonanţa de Urgenţă 8/2021 care vizează reducerea unor cheltuieli structurale.
Alina Costache
08 mart. 2021, 20:10
Se taie sporurile de Covid 19, şi voucherele de vacanţă, se amână majorarea pensiilor. S-a votat în Parlament

Se taie sporurile de Covid 19. Senatul a adoptat, luni, în plen, Ordonanţa de Urgenţă 8/2021 care vizează reducerea unor cheltuieli structurale referitoare, printre altele, la eliminarea sporului de 30% la salariul de bază pentru personalul din prefecturi implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID 19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

În favoarea ordonanţei în forma Guvernului au votat 72 de senatori şi 61 au fost „împotrivă”.

Se taie sporurile de Covid 19, dar, potrivit ordonanţei, nu se acordă vouchere de vacanţă pentru anul în curs pentru că valabilitatea celor emise în 2019 şi 2020 a fost prelungită, iar valoarea punctului de pensie se menţine la 1.442 lei, majorarea pensiilor urmând să aibă loc de la 1 ianuarie 2022.

O altă măsură inclusă în ordonanţă se referă la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiau cursanţii din învăţământul superior.

„Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se arată în OUG 8/2021.

OUG 8/2021 va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Kelemen Hunor, despre sporuri: Nu vor fi tăieri, dar o reaşezare trebuie făcută 

Vicepremierul Kelemen Hunor este de părere că sporurile salariale ar trebui să se regăsească în salariile angajaţilor, iar despre pensiile speciale a declarat că este inacceptabil să existe astfel de pensii care pot ajunge la 70.000 lei şi că pentru categoriile de angajaţi care în prezent ies la pensie la 45-50 de ani ar trebui modificată vârsta de pensionare.

Raluca Turcan, veşti terifiante pentru bugetari. Ce sporuri vor fi eliminate prin noua lege a salarizării

”Noi, în decembrie, am spus un lucru, toţi în coaliţie. Preşedinţii partidelor, premierul, nu vor fi salarii mai mici în 2021 cum erau în 2020, decembrie, în sectorul public. Acest lucru înseamnă câţi bani primesc în ziua în care primesc salariul. În acest salariu, în venitul lunar, sunt incluse şi sporurile. În februarie, când am întrebat dacă tăiem sporurile, veniturile lunare vor fi mai mici decât în decembrie? Şi au zis, da. Atunci am spus, nu putem face acest lucru. Nu poţi să spui în decembrie că păstrăm la nivelul lunii decembrie salariile pentru 2021 şi în februarie să supi că ne-am răzgândit. Nu sunt de acord cu aşa ceva. Şi am mai spus un lucru, trebuie să refacem sistemul de salarizare în aşa fel încât fiecare om să ştie care sunt veniturile şi trebuie să lăsăm la latitudinea ordonatorilor principali de credite, conducerii instituţiilor, să dea prime în funcţie de eficienţă”, a declarat Kelemen Hunor la Prima TV.

Vicepremierul a dat şi unele exemple de sporuri. ”Am adus o hârtie în care sunt sporurile la toate ministerele, în toate sectoarele. Groaznic. Nici dacă citeşti şi încercă să faci o analiză nu îţi dai seama de unde sunt atâtea, de unde se ia. E greu să dau un exemplu pentru că sunt condiţii periculoase sau vătămătoare, pentru complexitatea muncii, spor de izolare şi tot aşa. 25% gestionarea informaţiilor clasificate. Aceste sporuri trebuie incluse în salariul de bază. Nu trebuie să dai un salariu mic şi după aceea arunci cu sporurile şi nimeni nu mai ştie care sunt limitele de jos sau de sus. Am spus să lăsăm aşa pentru 2021 pentru că asta am spus în decembrie şi să facem în 2021 această analiză, să modificăm legislaţia şi în 2022 să fie o altă lege. Urmează în 2021 o analiză a tuturor sporurilor şi o reaşezare a salariilor în sectorul public”, a mai declarat vicepremierul.

Întrebat cum se va face o economie la buget, dacă sporurile vor fi transferate în salariul de bază, Kelemen Hunor a explicat că este necesară o reaşezare şi că nu vor fi tăieri salariale.

”Faci o economie fiindcă… aici lucrurile sunt discutate spor cu spor. O abordare mai profundă nu putem face. Avem cam 9% din buget acele cheltuieli rigide care se duc spre salarii. Poate nu asta e problema, problema e dacă reduci alte cheltuieli şi dacă creşti veniturile la buget, atunci nu e o problemă să susţii o anvelopă salarială de 9%. Nu se poate ca într-un minister să existe un salariu cu 20% mai mare decât într-un alt miniser unde se face adminisraţie la fel. Trebuie reaşezat acest sistem al salarizării din sistemul public. Nu vor fi tăieri, dar o reaşezare trebuie făcută”, a declarat Kelemen Hunor.

Val de proteste în ţară. Românii s-au săturat de restricţii. În Timişoara, au dat foc la măşti pe stradă VIDEO

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Spania, lovită din nou de inundații: Zeci de mașini luate de ape în Girona! Ploile fac ravagii în continuare
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9