Se taie sporurile de Covid 19, şi voucherele de vacanţă, se amână majorarea pensiilor. S-a votat în Parlament

Senatul a adoptat, luni, în plen, Ordonanţa de Urgenţă 8/2021 care vizează reducerea unor cheltuieli structurale.
Alina Costache
08 mart. 2021, 20:10
Se taie sporurile de Covid 19, şi voucherele de vacanţă, se amână majorarea pensiilor. S-a votat în Parlament

Se taie sporurile de Covid 19. Senatul a adoptat, luni, în plen, Ordonanţa de Urgenţă 8/2021 care vizează reducerea unor cheltuieli structurale referitoare, printre altele, la eliminarea sporului de 30% la salariul de bază pentru personalul din prefecturi implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID 19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

În favoarea ordonanţei în forma Guvernului au votat 72 de senatori şi 61 au fost „împotrivă”.

Se taie sporurile de Covid 19, dar, potrivit ordonanţei, nu se acordă vouchere de vacanţă pentru anul în curs pentru că valabilitatea celor emise în 2019 şi 2020 a fost prelungită, iar valoarea punctului de pensie se menţine la 1.442 lei, majorarea pensiilor urmând să aibă loc de la 1 ianuarie 2022.

O altă măsură inclusă în ordonanţă se referă la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiau cursanţii din învăţământul superior.

„Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se arată în OUG 8/2021.

OUG 8/2021 va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Kelemen Hunor, despre sporuri: Nu vor fi tăieri, dar o reaşezare trebuie făcută 

Vicepremierul Kelemen Hunor este de părere că sporurile salariale ar trebui să se regăsească în salariile angajaţilor, iar despre pensiile speciale a declarat că este inacceptabil să existe astfel de pensii care pot ajunge la 70.000 lei şi că pentru categoriile de angajaţi care în prezent ies la pensie la 45-50 de ani ar trebui modificată vârsta de pensionare.

Raluca Turcan, veşti terifiante pentru bugetari. Ce sporuri vor fi eliminate prin noua lege a salarizării

”Noi, în decembrie, am spus un lucru, toţi în coaliţie. Preşedinţii partidelor, premierul, nu vor fi salarii mai mici în 2021 cum erau în 2020, decembrie, în sectorul public. Acest lucru înseamnă câţi bani primesc în ziua în care primesc salariul. În acest salariu, în venitul lunar, sunt incluse şi sporurile. În februarie, când am întrebat dacă tăiem sporurile, veniturile lunare vor fi mai mici decât în decembrie? Şi au zis, da. Atunci am spus, nu putem face acest lucru. Nu poţi să spui în decembrie că păstrăm la nivelul lunii decembrie salariile pentru 2021 şi în februarie să supi că ne-am răzgândit. Nu sunt de acord cu aşa ceva. Şi am mai spus un lucru, trebuie să refacem sistemul de salarizare în aşa fel încât fiecare om să ştie care sunt veniturile şi trebuie să lăsăm la latitudinea ordonatorilor principali de credite, conducerii instituţiilor, să dea prime în funcţie de eficienţă”, a declarat Kelemen Hunor la Prima TV.

Vicepremierul a dat şi unele exemple de sporuri. ”Am adus o hârtie în care sunt sporurile la toate ministerele, în toate sectoarele. Groaznic. Nici dacă citeşti şi încercă să faci o analiză nu îţi dai seama de unde sunt atâtea, de unde se ia. E greu să dau un exemplu pentru că sunt condiţii periculoase sau vătămătoare, pentru complexitatea muncii, spor de izolare şi tot aşa. 25% gestionarea informaţiilor clasificate. Aceste sporuri trebuie incluse în salariul de bază. Nu trebuie să dai un salariu mic şi după aceea arunci cu sporurile şi nimeni nu mai ştie care sunt limitele de jos sau de sus. Am spus să lăsăm aşa pentru 2021 pentru că asta am spus în decembrie şi să facem în 2021 această analiză, să modificăm legislaţia şi în 2022 să fie o altă lege. Urmează în 2021 o analiză a tuturor sporurilor şi o reaşezare a salariilor în sectorul public”, a mai declarat vicepremierul.

Întrebat cum se va face o economie la buget, dacă sporurile vor fi transferate în salariul de bază, Kelemen Hunor a explicat că este necesară o reaşezare şi că nu vor fi tăieri salariale.

”Faci o economie fiindcă… aici lucrurile sunt discutate spor cu spor. O abordare mai profundă nu putem face. Avem cam 9% din buget acele cheltuieli rigide care se duc spre salarii. Poate nu asta e problema, problema e dacă reduci alte cheltuieli şi dacă creşti veniturile la buget, atunci nu e o problemă să susţii o anvelopă salarială de 9%. Nu se poate ca într-un minister să existe un salariu cu 20% mai mare decât într-un alt miniser unde se face adminisraţie la fel. Trebuie reaşezat acest sistem al salarizării din sistemul public. Nu vor fi tăieri, dar o reaşezare trebuie făcută”, a declarat Kelemen Hunor.

Val de proteste în ţară. Românii s-au săturat de restricţii. În Timişoara, au dat foc la măşti pe stradă VIDEO

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”