Vacanţa de iarnă se scurtează, în condiţiile în care nu s eştie dacă elevii vor mai reveni fizic în bănci până pe 3 ianuarie, din cauza cazurilor numeroase de Covid şi a vaccinării reduse în rândul elevilor. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunță, într-o declarație acordată pentru Educație Privată, că elevii de gimnaziu și liceu vor avea acces la școală cu prezență fizică de pe 3 ianuarie, iar cei din ciclul primar și preșcolarii se vor afla în bănci de pe 10 ianuarie.
În privința modului în care școala va continua după 8 noiembrie, ministrul spune că decizia va fi anunțată pe 5 noiembrie, când va fi și reglementată printr-un ordin de ministru.
Declarația acordată de Sorin Cîmpeanu pentru Educație Privată: „Nu se pierde nicio zi de școală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2. Cele 2 săptămâni sunt maximul ce poate fi recuperat in așa fel încât datele de examene să fie cele cunoscute, fără a se pierde nicio zi de cursuri. Acest lucru va face obiectul unui ordin de ministru semnat în 5 noiembrie, pentru modificarea structurii anului școlar, așa cum se precizează în Hotărârea CNSU nr. 91 și așa cum am anunțat deja public. Data de 5 noiembrie e data la care vom avea o situație certă din punct de vedere epidemiologic și nu supoziții Înțelegem pierderile din cauza lipsei de predictibilitate însă situația epidemiologică numai predictibilitate nu ne oferă”.
Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, respinge soluţia prelungirii vacanţei de două săptămâni anunţate pentru elevi de săptămâna viitoare, dacă şi după 8 noiembrie evoluţia pandemiei se va menţine nefavorabilă. „Nu va fi pierdută nicio zi de şcoală, dacă vacanţa va fi de două săptămâni. Dacă însă evoluţia epidemiologică nu va permite revenirea cu prezenţă fizică în data de 8 noiembrie, lucrurile vor fi mai grave şi soluţia mă tem că nu va mai putea fi acceptată sub forma unei vacanţe suplimentare”, afirmă Sorin Cîmpeanu.
Cîmpeanu a afirmat că elevii de gimnaziu şi cei de liceu vor recupera două săptămâni din anul şcolar, în timp ce pentru elevii din clasele mici va trebui recuperată doar o săptămână, în vacanţa de iarnă. Cîmpeanu a susţinut însă că nu ar putea fi acceptată o prelungire a acestei vacanţe, dacă şi după 8 noiembrie evoluţia epidemiei de COVID va împiedica revenirea elevilor în bănci.
Cum arată vacanţele şcolare acum:
25 – 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
15 aprilie 2022 – 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
Din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023 este vacanța de vară.
Potrivit acestuia, doar jumătate din ţară beneficiază de conexiune la internet care să poată asigura „real” învăţământul online.
„Predarea online în acest moment este posibilă, real, doar pentru jumătate din teritoriul României, pentru că cealaltă jumătate nu are o conexiune internet capabilă să asigure predare online, cel mult poate asigura transmiterea unor teme pe WhatsApp sau pe e-mail, ceea ce nu este predare online. Deci situaţia este gravă, nu am înţeles să ne vaccinăm, am ajuns în această situaţie, din nou elevii vor trebui să plătească pentru greşelile noastre, ale adulţilor, din păcate”, a adăugat ministrul.