Se termină războiul! Anunţul aşteptat de toată lumea, făcut de „vocea publică” a lui Vladimir Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat vineri că ceea ce Rusia numește operațiunea specială din Ucraina s-ar putea termina în viitorul apropiat, din moment ce obiectivele Moscovei sunt pe cale să fie îndeplinite și că soldații și negociatorii ruși lucrează în acest sens.
Filip Stan
08 apr. 2022, 17:58
Se termină războiul! Anunţul aşteptat de toată lumea, făcut de

Rusia a recunoscut că a suferit pierderi semnificative de trupe în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că victimele sunt o tragedie uriașă pentru ţară şi speră că Moscova își va atinge obiectivele de război „în zilele următoare”. Comentariile sale au venit după expulzarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.
Rusia şi Ucraina sunt în continuare de acord să se reîntâlnească în Turcia pentru a negocia un acord care să pună capăt războiului între ele, în pofida recentelor atrocităţi comise pe teren, a declarat vineri un înalt responsabil turc, relatează AFP, în timp ce Moscova îşi manifestă nemulţumirea faţă de guvernul turc din cauza vânzării dronelor Bayraktar către Kiev, relatează AFP şi Reuters.

”Rusia şi Ucraina sunt de acord pentru a avea tratative în Turcia, dar ele sunt în continuare foarte departe de a ajunge la o înţelegere asupra unui text comun”, a declarat presei acel responsabil, care a cerut să rămână anonim.

Chestiunea statutului Crimeei şi Donbasului rămâne dificil de soluţionat, a confirmat acesta. Responsabilul turc nu a avansat vreo dată posibilă a unei noi runde de tratative ruso-ucrainene cu prezenţă fizică pe care ar putea să o găzduiască ţara sa.

Pe de altă parte, Rusia şi-a manifestat nemulţumirea faţă de Turcia în urma livrării de drone Bayraktar TB2 către Ucraina, dar Ankara răspunde plângerilor Moscovei cu argumentul că aceste drone sunt produse şi livrate de o companie privată. ”Ruşii sunt supăraţi şi din când în când se plâng cu privire la vânzarea de drone. S-au plâns şi se plâng chiar acum. Dar noi le-am dat deja răspunsul, acela că este vorba despre companii private şi că aceste achiziţii s-au efectuat de asemenea înainte de război”, a spus responsabilul turc, potrivit Reuters.

Decizie-şoc luată de Vladimir Putin. Pentagonul a confirmat informaţiile
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat joi Ucraina că a revenit asupra unor propuneri făcute în timpul rundei de negocieri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute la Istanbul, ceea ce potrivit Moscovei ar fi un indiciu că preşedintele Volodimir Zelenski este ”controlat” de Washington şi de aliaţii săi.

Miercuri, ”partea ucraineană a prezentat grupului de negociatori un proiect de acord în care este evident că ea revine asupra celor mai importante dispoziţii stabilite pe 29 martie la Istanbul”, a spus Lavrov într-un mesaj video. ”În acest document ucrainenii au formulat clar că viitoarele garanţii de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde asupra Crimeii şi Sevastopolului. În proiectul de ieri, această afirmaţie clară lipseşte”, a exemplificat ministrul rus.

În replică, negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care este şi consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că ”dacă Moscova doreşte să arate că este pregătită pentru dialog, atunci trebuie să-şi reducă gradul de ostilitate”.

La negocierile desfăşurate pe 29 martie la Istanbul pentru găsirea unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia.

Război în Ucraina, ziua 44. Zelenski: „Distrugerea din Borodianka este mult mai îngrozitoare decât în Bucha”. Forţele ruse s-au retras complet din nordul ţării

Potrivit oficialului turc care a vorbit vineri presei, unele ţări evocate de Kiev ca posibili garanţi s-ar putea lovi de ”obstacole de natură legală” în acest demers.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că mai multe ţări s-au oferit să acţioneze ca garanţi ai securităţii Ucrainei dacă aceasta adoptă un statut de neutralitate, dar fără ca respectivele ţări să precizeze concret la ce s-ar angaja. Zelenski a mai menţionat că guvernul său nu a discutat încă această chestiune cu toate ţările care şi-au manifestat disponibilitatea de a juca rolul de garanţi. Printre ţările menţionate anterior de Kiev că şi-ar putea asuma acest rol se numără SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel sau Turcia.

Ucraina a cerut Rusiei la negocierile desfăşurate la Istanbul ca mai întâi să-şi retragă trupele şi abia apoi să fie pus în aplicare un eventual acord, în timp ce Moscova a insistat pentru recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptului la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Între timp, Rusia şi-a retras trupele din zona capitalei Kiev şi din tot nordul Ucrainei şi negocierile continuă online, dar armata rusă se regrupează pentru o intensificare a ofensivei în estul Ucrainei.

Negocierile sunt îngreunate acum şi de crimele în rândul civililor descoperite după retragerea trupelor ruse. Kievul acuză Moscova de crime de război, iar aceasta din urmă acuză înscenări puse la cale de Ucraina pentru a sabota negocierile. O rachetă Tochka-U a lovit vineri gara din Kramatork şi a ucis cel puţin 40 de persoane care se refugiau din calea luptelor. În timp ce Ucraina acuză Rusia că a lansat racheta, aceasta din urmă susţine că nu mai are astfel de rachete în dotare şi că este vorba despre o nouă ”provocare”.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!