Potrivit specialiştilor, alimentele pot fi contaminate dacă o persoana infectată cu COVID-19 întră în contact cu ele, dar virusul este distrus la temperaturi înalte, ceea ce înseamnă că prepararea termică a alimentelor reduce complet riscul de infectare. Totuşi, nu toate alimentele se prepară termic.
„Spre deosebire de alţi viruşi transmisibili prin intermediul tractului gastrointestinal, cum ar fi Norovirusul ori Hepatita A, care se pot răspândi prin intermediul alimentelor contaminate, SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, este un virus respirator. Nu este până acum ştiut şi dovedit că acesta s-ar transmite şi prin intermediul tractului gastrointestinal, deci al sistemului digestiv”, a răspuns FDA, agenţia americană a hranei şi medicamentelor.
„Nu s-a demonstrat până în acest moment că ar fi o transmitere pe cale digestivă. Exact cum se întâmplă la o hepatită acută alimentară. Așa că discuția este legată doar de manipularea ambalajului și de contactul cu cel care vine să ne aducă la ușă, prin faptul că plătim. Dacă avem grijă cu aceste lucruri, este de preferat această metodă, decât să mergem la supermarket pentru cumpărături, asta însemnând să ieșim din casă”, spune şi dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului „Matei Balș”.