Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă luni că a convocat şedinţa comandamentului energetic de iarnă şi va face tot posibilul să nu fie niciun fel de probleme.
„Gerul vine şi trebuie să fim pregătiţi. Am convocat şedinţa comandamentului energetic de iarnă şi vom face tot posibilul să nu fie niciun fel de probleme”, spune ministrul Energiei pe Facebook.
Sebastian Burduja afirmă că, ”totuşi, în eventualitatea unor condiţii meteorologice extreme, în urma cărora cetăţenii rămân fără curent, sunt câteva lucruri pe care le pot face pentru a păstra casa caldă, pentru a creşte temperatura corpului şi pentru a rămâne în siguranţă”.
„Important: dacă liniile electrice sunt rupte, nu le atingeţi, ţineţi familia şi animalele de companie departe. Raportaţi liniile întrerupte companiei de utilităţi! Toate sfaturile sunt într-un super ghid, pregătit de prof. Dumitru Chisăliţă, de la Asociaţia Energia Inteligentă. Vă rămân la dispoziţie pentru a trece cu bine împreună peste această perioadă”, spune ministrul Energiei.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că România este pregătită pentru perioade de ger, având în depozite gaze la un nivel de 82,93%. ”La cum a decurs iarna până acum, dar chiar şi în condiţii mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat şi ceea ce producem”, adaugă el.
„Vine gerul, dar suntem pregătiţi. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi. La cum a decurs iarna până acum, dar chiar şi în condiţii mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat şi ceea ce producem (am produs şi astăzi peste 26 de milioane de metri cubi zilnic, la un consum – astăzi – de 40,6 milioane metri cubi)”, a arătat Sebastian Burduja, miercuri, într-o postare pe Facebook.
Potrivit ministrului Energiei, gradul de umplere a lacurilor energetice este tot în jurul valorii de 75%, un nivel bun pentru o producţie optimă de energie din surse hidro.
”Şi în situaţia sistemului energetic de astăzi am fost exportatori de energie electrică, pe fondul unui consum redus de 5329 MW”, a adăugat el.
Sebastian Burduja a menţionat că în 2024 şi în anii următori vor fi puse în funcţiune capacităţi suplimentare de mii de MW producţie energie electrică, iar ”din 2027 vor intra şi gazele din perimetrul Neptun Deep, care vor transforma România în producătorul numărul 1 din Europa şi vor dubla efectiv producţia naţională de gaze naturale”.