Sebastian Burduja a semnat contractul pentru reactoarele 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă: „Este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii”

Nuclearelectrica și un consorțiu internațional din care fac parte companiile Flour, Sargent & Lundy (SUA), Atkins Realis (CANDU – Canada) și Ansaldo (Italia) au semnat, vineri, 15 noiembrie, contractul pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Ceremonia de semnare a avut loc la Baku, în cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP 29), și a fost marcată de prezența Ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
Mircea Filipescu
15 nov. 2024, 20:23
Sebastian Burduja a semnat contractul pentru reactoarele 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat cu această ocazie că „este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Avem alături cei mai puternici parteneri internaționali pentru a-l duce la bun sfârșit până în 2031-2032”.

Reprezentanții Nuclearelectrica și Energonuclear, compania de proiect, au semnat contractul de Inginerie, Achiziții și Management al Construcției (EPCM) pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Semnarea acestui contract, considerat unul dintre cele mai importante pentru proiectul energetic al României, a fost posibilă după ce Ministerul Energiei a aprobat în cadrul Adunării Generale a Acționarilor alocarea fondurilor necesare.

Sebastian Burduja a subliniat impactul major al acestui proiect.

„Semnarea contractului de astăzi a necesitat un efort considerabil, pe toate palierele: diplomatic, financiar, juridic. Mulțumesc tuturor autorităților statului român, de la toate nivelurile, pentru susținerea constantă a acestei investiții vitale pentru generațiile viitoare. Și pentru echipa noastră este o zi aparte, încununarea mandatului la conducerea ministerului Energiei.”, a mai declarat acesta, potrivit Gandul.

De asemenea, ministrul a evidențiat beneficiile pe termen lung ale proiectului.

„Energie sigură, accesibilă și curată pentru România de mâine. Cifrele proiectului sunt impresionante. Cele două noi reactoare vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW la Cernavodă, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minim 10 milioane de tone de emisii de CO2 în fiecare an. Pe baza producției estimate, Unitățile 3 și 4 vor putea acoperi echivalentul consumului anual de astăzi pentru peste 7 milioane de gospodării în România”, a adăugat Burduja.

Citeşte şi: Gazprom taie de sâmbătă livările către OMV. Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut

Proiectul are un impact semnificativ asupra economiei naționale, cu o creștere a producției de energie și o contribuție importantă la reducerea emisiilor de CO2.

„Mai mult, țara noastră va avea un preț la energie competitiv la nivel regional și european, ceea ce va susține întreaga economie românească și va reduce facturile pentru toți românii,” a mai spus ministrul.

Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a subliniat, la rândul său, importanța acestui proiect pentru România și securitatea sa energetică.

„Ziua de astăzi marchează o etapă majoră în dezvoltarea și, în cele din urmă, finalizarea proiectului strategic al României privind Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Contractul EPCM reprezintă fundamentul proiectului. Suntem onorați să lucrăm la acest contract și proiect cu parteneri profesioniști, recunoscuți la nivel internațional.”, a declarat acesta.

În aceeași notă, oficialii din cadrul consorțiului au apreciat importanța proiectului și cooperarea internațională în dezvoltarea acestuia.

„Am colaborat cu guvernele Statelor Unite și României încă de la începutul acordului interguvernamental din 2020 pentru a permite cooperarea în vederea avansării proiectelor de la Cernavodă și a sectorului energiei nucleare civile din România.”, a spus Victor Suchodolski, președintele și CEO al Sargent & Lundy

Daniele Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare, a adăugat: „Acest proiect reprezintă o etapă importantă care aduce Italia împreună cu parteneri internaționali cheie. În contextul creșterii cererii de electricitate, energia nucleară joacă un rol vital în securitatea energetică și în tranziția către o energie mai curată”.

Proiectul Cernavodă 3 și 4 va contribui semnificativ la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României, iar la finalizare va permite țării să își asigure aproximativ 30% din necesarul de energie doar prin producția de energie nucleară.

Citeşte şi: Comisia Europeană a micșorat estimarea de creștere economică a României în 2024, dar anticipează scăderea inflației în 2025 și 2026

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Afacerea cu care Florin are mare succes în Romania, după ce a stat 14 ani în Italia. Din ce câștigă bani frumoși astăzi
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
„Trădătorii” de la Pro TV. Va fi un adevărat joc psihologic
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
A MURIT Adrian Postelnicu, viceprimarul comunei Lespezi Avea doar 36 de ani 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluire incendiară despre Călin Georgescu. S-a aflat totul abia acum: I-a plăcut de el...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
E decis să se retragă din cursa prezidențială. Candidatul care e dispus să cedeze
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București