Sebastian Burduja a subliniat că măsurile de plafonare a prețurilor la energie sunt esențiale pentru a preveni impactul devastator al unor creșteri exagerate. Cu toate acestea, Burduja a recunoscut că scenariul prelungirii plafonării nu este singurul de pe masa Guvernului, astfel încât românii ar putea să fie nevoiți să plătească prețuri mult mai mari de la 1 aprilie. Ministrul a criticat ofertele prohibitive care au apărut pe piață, subliniind că astfel de practici nu sunt sustenabile.
„Cine vine cu prețuri de 13 ori mai mari nu va vrea clienți în portofoliu. Este, totuși, o piață competitivă, chiar dacă avem plafoane în vigoare și probabil că le vom avea și după 1 aprilie”, a declarat ministrul, la Antena 3.
Burduja a explicat că scenariul de bază prevede continuarea schemei de plafonare-compensare pentru încă trei până la șase luni, până la stabilizarea pieței regionale de energie. Criza energetică din regiune, agravată de situația din Republica Moldova și Ucraina, este un factor determinant în această decizie.
„România are o datorie morală să îi ajute pe frații noștri de peste Prut. În acest context, eu sunt convins că și Comisia Europeană ne va înțelege dacă vom continua măsurile de sprijin pe o perioadă,” a declarat ministrul.
Ajutoare pentru românii vulnerabili
Sebastian Burduja a precizat că Guvernul va acorda o atenție specială consumatorilor vulnerabili, care riscă să nu își poată permite plata facturilor la noile tarife. Într-un scenariu alternativ, sprijinul ar putea fi direcționat prioritar către acești consumatori:
„Cu siguranță nu îi vom lăsa pe români în bătaia vântului, iertați-mă expresia, și îi vom proteja. Trebuie să spunem că, la energie electrică, plătim al 5-lea cel mai mic preț din Uniunea Europeană, iar la gaz, al 4-lea cel mai mic preț”, a mai explicat ministrul Energiei.
Ministrul a abordat și tema deciziei Uniunii Europene de a lăsa să expire plafonarea prețurilor la gaze, explicând că această măsură nu va afecta direct consumatorii din România.
Citește și: Vestea anului pentru români. Lovitură de neimaginat pe piaţa bursieră: vin bani mulţi!
„România a asigurat o schemă de plafonare-compensare și o să o continuăm, cel mai probabil, într-o formă sau alta. Ceea ce a apărut nou pe piața gazelor este inițiativa la care și România a achiesat astăzi: să interzicem importurile de gaz natural lichefiat din Rusia în Uniunea Europeană,” a completat Burduja.
Acesta a atras atenția asupra capcanei dependenței de gazul rusesc, subliniind importanța menținerii independenței energetice.
„Nu trebuie să se sperie și nu trebuie să cadă în capcana extremiștilor care ar vrea foarte mult, probabil, să depindem de gazul rusesc. Libertatea nu are preț”, a mai spus acesta.
Sebastian Burduja a transmis că anul 2025 va aduce schimbări majore pe piața energetică, inclusiv o creștere a concurenței între furnizori. Acest lucru va determina apariția unor oferte mai avantajoase pentru consumatori.