Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat, în exclusivitate la România TV, ce se va întâmpla cu plafonarea la energie și gaze de la 1 aprilie. Burduja spune despre prelungirea plafonării prețului la energie și gaze că „acesta este scenariul de bază” la care lucrează Ministerul pe care îl conduce.
„Noi lucram la mai multe scenarii, dar scenariu de baza e prelungirea schemei care a asigurat al 4 lea cel mai ieftin gaz si a 5-lea cea mai ieftina energie electrica, ma refer la date Eurostat. În varianta de baza este o continuare a schemei, asa cum e acum, pentru o perioada de 3 sau 6 luni de zile dupa aprilie, dupa care schema sa fie optimizata pentru cei care au nevoie si sunt vulnerabili si cei care isi permit sa plateasca sa aiba pret mai aproape de piata”, a declarat Sebastian Burduja în direct la România TV.
„Avem și argumente, având în vedere situația din regiune, având în vedere creșterile de preț la gaz, la energie electrică. La gaz prețurile au crescut cam cu 30% în ultimele luni, la energie electrică cam cu 10-15%. Având în vedere faptul că avem nevoie de o perioadă de timp să asigurăm o lichiditate în piață, deci producătorii să scoată la vânzare cantități, furnizorii să vină și să cumpere o perioadă tranzitorie, trei luni, șase luni urmează să determinăm în paralel cu proiectul de buget, pentru că și această schemă trebuie finanțată, bineînțeles de la bugetul de stat”, a adaugat el miercuri seară, la Digi TV.
În acest sens, Burduja spune că a cerut bani de la buget. „Sunt și datorii din urmă pe care statul român trebuie să le plătească, pentru că așa funcționează această schemă. Furnizorii acoperă în primă instanță diferența între prețul la factură și prețul real, după care statul vine și le dă banii. Statul nu a acoperit aceste fonduri la timp, asta este realitatea și atunci furnizorii s-au împrumutat, au acumulat dobânzi, au luat credite, deci sunt într-o situație nu plăcută. Și atunci de aceea spunem o perioadă tranzitorie, după care trebuie să venim pe o formă de sprijin a românilor vulnerabili”, spune ministrul Energiei.
În ce privește subvenționarea, Burduja spune că acesta se va face în funcție de venitul familiei. „Principiul de bază rămâne și el, e în aplicat în toate statele Uniunii Europene. Trebuie subvenționat pe baza nivelului socio-economic, vulnerabilitatea fiecărei gospodării, nu pe baza nivelului de consum, pentru că noi acuma sub 100 de kilowați-oră, dacă ești un multimilionar și ai un apartament gol, ai același nivel de sprijin ca o familie care face economie, stinge becul ca să se încadreze la pragul de consum cel mai mic”, spune el.