Sebastian Burduja: Facturile la energie rămân compensate cel puțin până în martie 2024

Românii pot răsufla ușurați. Facturile la energie rămân compensate cel puțin până în martie 2024, dă asigurări ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Filip Stan
07 nov. 2023, 14:27
Sebastian Burduja: Facturile la energie rămân compensate cel puțin până în martie 2024

Statul român caută soluții pentru ca românii să beneficieze și iarna aceasta de facturi compensate la curent electric și gaze. Ministrul Energiei dă asigurări că  facturile la curent electric și gaze vor fi compensate până în luna martie 2024. Schema guvernamentală de compensare prevede existența acesteia până în 2025, iar povara pe buget va fi din ce în ce mai mică pe măsură ce prețurile în piață scad, explică Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că una dintre soluțiile pentru menținerea compensării și ajutorarea companiilor din energie este un acord între stat, furnizori de energie și bănci. O primă întâlnire între furnizori, reprezentanții băncilor și reprezentanții ministerului Energiei a avut loc deja pentru a ”facilita un parteneriat între companiile de furnizare și instituțiile financiar-bancare pentru accesarea finanțărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenții tripartite”, transmitea ministrul Energiei.

”Furnizorii cumpără energie electrică și gaze la un preț, iar prețul de pe facturile noastre de la finalul lunii este mult mai mic. Această diferență este acoperită, în primă fază de furnizori și ulterior statul român decontează aceste sume în baza unor verificări ale ANRE”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Europa FM.

Citește și: Anunțul care va da fiori românilor care stau la bloc: „Întreținerea la iarnă va fi mai scumpă cu 50%, chiar dacă nu a crescut gigacaloria”

Decontările asociate compensării și plafonării prețurilor la energie sunt întârziate, iar furnizorii de energie sunt nevoiți să se împrumute de la bănci pentru a-și asigura lichiditățile.

”Pentru că statul român, din cauza acestor contrângeri bugetare, nu a reușit să fie cu plățile la zi, furnizorii se împrumută pentru a acoperi acest deficit de lichiditate. Costurile împrumuturilor sunt suportate de către companiile din furnizare, ca până acum, important este să asigurăm această disponibilitate din partea sectorului bancar de a finanța sectorul energetic. Și asta se întâmplă dacă băncile au certitudinea că aceste sume vor fi plătite de către statul român și vor fi plătite într-un termen rezonabil”, a mai spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește: Marcel Boloş: „Bugetul Educaţiei pentru 2024 va fi cu 57 % mai mare. Un buget consistent este alocat şi Sănătăţii”

 

Sebastian Burduja: România are cel puţin 10 premiere europene în sectorul gazelor. Proiectul Neptun Deep e fabulos

„România are, cred, cel puţin 10 premiere europene în sectorul gazelor naturale. Suntem a 3-a piaţă a gazelor din lume, asta este o istorie certă. Suntem ţara care a avut prima staţie de comprimare de gaze, primul zăcământ de înmagazinare de gaze, prima staţie de reglare şi măsurare a gazelor, prima ţară care a exploatat gazele din Marea Neagră, proiectul companiei BSOG (Black Sea Oil & Gas n.r). Şi, desigur, suntem pe punctul de a deveni, din 2027, primul producător de gaze din Europa. Proiectul Neptun Deep este proiectul fanion al sectorului de gaze din România, dar nu numai din România, pentru că, atunci când vorbim de un potenţial de peste 100 de miliarde de normal metri cubi, vorbim despre un potenţial pentru Europa de a-şi asigura o securitate cum n-a mai avut până acum”, a spus Burduja la Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, potrivit Agerpres.

Ministrul a subliniat că Neptun Deep „este un proiect fabulos”, care necesită un efort coerent din partea statului român pentru ca acesta să avanseze în calendarul asumat. „Vorbim despre un proiect cu adevărat fabulos şi felicit iniţiatorii, cele două companii, OMV Petrom şi Romgaz. Ştiu că nu este uşor, ştiu că necesită un efort coerent din partea statului român pentru a avansa acest proiect în calendarul asumat şi mai ştiu că fiecare zi contează. Deci, vă rog să contaţi şi dumneavoastră pe sprijinul Ministerului Energiei în a accelera toate procedurile necesare, tot ceea ce depinde de noi, dar şi de alte instituţii ale statului, pentru că atunci când vine vorba de 10 miliarde metri cubi producţia anuală adiţională pentru România înseamnă o mare, mare şansă de dezvoltare. Mi-aduc aminte că, atunci când aţi prezentat proiectul, ne-aţi spus că platforma va fi la o înălţime care echivalează cu de şase ori coloana fără sfârşit a lui Constantin Brâncuşi. Şi mi-a rămas chestiunea asta în minte şi mi-am amintit de cuvintele marelui Constantin Brâncuşi care spunea: una este să vezi până departe, alta este să mergi până departe. Până acum am văzut până departe, am văzut potenţialul acestor mari investiţii pentru România şi pentru Europa. Rămâne să şi mergem până acolo şi de multe ori e mult mai greu să ajungi decât să îţi propui şi să vezi”, a afirmat Sebastian Burduja.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București