Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îl pune la zid pe Nicușor Dan, oferind o soluție pentru problema căldurii și a apei calde din Capitală. Una dintre variantele propuse pentru a remedia problemele termoficării din București și implicit pentru a reduce facturile locuitorilor este conectarea directă a celor patru centrale electrice de termoficare (CET) ale Capitalei la rețeaua operatorului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, eliminând astfel costurile asociate distribuției.
Această propunere a fost prezentată de Sebastian Burduja, președintele PNL București și posibil candidat la Primăria Municipiului București, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate duminică, în incinta CET Vest. Burduja a criticat atitudinea atât a actualului cât și a fostului primar al Capitalei, pe care îi acuză că nu au reușit să rezolve problema termoficării, una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă bucureștenii.
„Termoficarea nu e doar una dintre cele mai grave probleme. Este și o problemă simplă, care ar fi putut fi rezolvată pe parcursul anilor, dar pe care primarii care au ocupat fotoliul din Primăria Generală nu au fost în stare s-o rezolve. Nu au prezentat soluții sau când au avut soluții și fonduri, cum e cazul ultimilor opt ani de zile, nu și-au dat interesul”, a afirmat Sebastian Burduja, actual ministru al Energiei.
Conform liderului PNL București, problemele din rețeaua de termoficare generează facturi de întreținere mai mari pentru locuitorii Capitalei în comparație cu cei din municipiile care au beneficiat de investiții în sistemele lor, cum ar fi Oradea. De asemenea, este o problemă constantă lipsa căldurii și a apei calde pentru sute de mii de bucureșteni, exemplul recent fiind avaria de la magistrala Berceni, care a afectat 200.000 de locuitori.
„De fapt, de ce s-au întâmplat toate aceste lucruri? Pentru că cel mai rece duș pentru bucureșteni au fost promisiunile lui Nicușor Dan, promisiunile Gabrielei Firea, dincolo de dușul rece pe care sunt nevoiți să îl facă în fiecare dimineață”, a afirmat Sebastian Burduja.
Cu ocazia vizitei de la CET Vest, liderul PNL București a prezentat soluțiile sale pentru reducerea facturilor.
„Soluțiile nu sunt complicate și de aceea suntem astăzi în fața dvs. să vă prezentăm concret cum pot fi reduse costurile la factura bucureștenilor, cum pot bucureștenii să plătească mai puțin la întreținere și cum pot să aibă acces constant la un serviciu de bază, căldură și apă caldă”, a spus Sebastian Burduja.
„Înțeleg că domnul Nicușor Dan nu are această problemă, dânsul având la primărie un sistem propriu de încălzire-răcire și am înțeles că și acasă ar fi tot cu centrală proprie, dar, totuși, dânsul este primar și rog de la bun început să lase puțin campania și să facă niște lucruri simple. I-am pus chiar noi la dispoziție, din partea Ministerului Energiei, 590 de milioane de euro, fonduri pentru reabilitarea rețelei. Tot ce trebuie să facă este să depună un proiect. Nu este nicio filozofie”, a spus Sebastian Burduja, alături de directorul general al ELCEN Claudiu Crețu.
Conform lui Sebastian Burduja, prima și cea mai importantă soluție pe termen mediu și lung este fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (CMTEB). Această propunere a fost convenită sub forma unui memorandum la nivelul Guvernului pe 31 ianuarie, la sugestia Ministerului Energiei. Recent, Ministerul a solicitat oficial Primăriei Municipiului București să își exprime punctul de vedere cu privire la această chestiune, pentru a putea avansa cu pașii procedurali necesari pentru aprobarea fuziunii.
„În acest moment, când vorbim noi astăzi acum Termoenergetică, această companie a Primăriei Generale are în continuare datorii de 800 de milioane de lei către ELCEN. Nu poți să fii om serios să afirmi că ai scos Primăria din faliment și să ai o datorie curentă de 800 de milioane de lei. Nu mă refer la datoriile istorice pe care RADET le-a înregistrat către ELCEN acum ani de zile. Mă refer pur și simplu la datorii acumulate în acești ani de administrația Nicușor Dan. Deci, adevărul înainte de toate”, a spus Sebastian Burduja.
Președintele PNL și-a exprimat speranța că edilul-șef al Capitalei își va da acordul pentru fuziunea ELCEN – Termoenergetica.
„Sper să o facă, pentru că la precedenta corespondență a fost un monolog. I-am scris acum opt luni de zile. Nici până în ziua de azi n-am primit răspuns, când îi atrăgeam atenția că totuși era un miliard de lei datoria Termoenergetica înspre ELCEN. Deci fuziunea trebuie făcută, sistemul este integrat, el trebuie planificat integrat, investițiile trebuie integrate și așa vor scădea și costurile pe factura bucureșteanului”, a spus Sebastian Burduja.
O a doua soluție pe care Sebastian Burduja a prezentat-o în premieră duminică este racordarea CET-urilor direct la rețeaua Transgaz.
„E o soluție de care trebuiau să se ocupe alții înaintea mea și îmi pare rău că n-au făcut. Primii care trebuiau să se ocupe au fost primarii Bucureștiului, doamna Firea, domnul Nicușor Dan. Ce se întâmplă? ELCEN are nevoie de gaze pentru producția agentului termic, apă caldă și căldură. Aceste gaze sunt livrate în sistemul național de transport pe magistralele Transgaz și vin până foarte aproape de cele patru CET-uri. Pentru acest serviciu, ELCEN-ul plătește către Transgaz 4 lei per MWh, după care pentru a aduce efectiv gazul în cele patru centrale, mai sunt câțiva kilometri de țeavă care țin de distribuție. Pentru acești câțiva kilometri de țeavă – sau în cazul CET Vest, unde suntem astăzi, 400 de metri – ELCEN plătește 17 lei/MWh distribuitorului”, a declarat Sebastian Burduja.