Burduja a explicat că România trebuie să nu ajungă în situaţia de a avea foarte mulţi prosumatori care să nu fie controlabili la nivelul operatorului de sistem, Transelectrica, pentru că ar fi dificilă menţinerea sistemului naţional ”în echilibru”.
”Există riscuri – şi le-am văzut materializate în Ungaria, în Polonia, unde astăzi nu mai poţi să dai energie în reţea, foloseşti doar pentru consum propriu şi îţi reduci factura, dar nu mai poţi să primeşti bani în plus sau să furnizezi energie electrică în reţea.
Încurajez acest fenomen (al prosumatorului – n.r.), este în linie cu ceea ce ar trebui să fie un sistem energetic modern, adică descentralizat, cu producţie la locul de consum, dar, în acelaşi timp, ca să nu ajungem ca Ungaria astăzi, trebuie să avem grijă cu această creştere importantă a numărului de prosumatori, să ne asigurăm că sistemele de transport şi distribuţie a energiei electrice sunt modernizate şi România a pus la dispoziţie, prin fondul pentru modernizare, miliarde de euro care au fost şi accesate, Transelectrica are opt proiecte deja aprobate, au venit şi distribuitorii, cum este Enel, şi deja am semnat contracte importante cu ei, mai ales în zone în care a crescut numărul punctelor de consum, dar şi numărul prosumatorilor. Pe măsură ce reuşim să modernizăm reţeaua, sigur, ea va putea acomoda mai mulţi prosumatori”, a afirmat Sebastian Burduja, marţi seară, la TVR Info.
El a explicat că a discutat cu ministrul Mediului pentru ca viitoarele ediţii ale programului Casa Verde să îi încurajeze pe cei care nu doar produc, dar şi stochează energia din surse solare.
”În momentul în care ai foarte mulţi prosumatori, ei nu sunt dispecerizabili, nu sunt controlabili la nivelul operatorului de sistem, Transelectrica, şi practic este tot mai greu să ţii sistemul naţional în echilibru, să atingi acea frecvenţă de 50 de hertzi, deci consumul să fie egal cu producţia, să poţi să anticipezi pentru ziua următoare, cui dai drumul, cât hidro, cât cărbune, cât gaz ş.a.m.d. Şi atunci e foarte importantă stocarea şi trebuie să încurajăm stocarea în baterii. Am discutat cu ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet, şi viitoarele ediţii ale programului Casa Verde vor încuraja acei beneficiari care vin şi cu o baterie lângă panourile solare şi, de asemenea, stocarea hidro, acumulare prin pompaj”, a adăugat Sebastian Burduja.