Sebastian Burduja a dezvăluit că se va face tot posibilul ca România să continue, într-o formă sau alta, acordarea de ajutor pentru plata facturilor la energie persoanelor vulnerabile, dar a amintit că la nivelul UE, schema aflată în vigoare în acest moment este permisă doar până în martie 2024.
„Deocamdata am spus ca analizam actuala schema de compensare-plafonare, ea este valabila pana in 2025, iar la nivel european se permite sa se continue pana in martie 2024, asa se discuta acum.
Pe partea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili, cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, ele vor continua pana la sfarsitul acestui an, pentru ca ele sunt aferente unui cadru financiar multianual, 2014-2020. Deci banii de acolo nu ii putem retrage decat pana la finalul lui 2023, pe regula aceea n+3, pe care o stie o tara intreaga.
In urmatoarele luni de zile, noi vom analiza foarte bine, cu asociatiile furnizorilor, producatorilor, consumatorilor, cu ANRE, care gestioneaza aceasta schema, astfel in cat sa vedem daca putem sa mai ajustam aceasta schema, pentru a nu exista o schimbare brusca ulterior.
Citeşte şi: Pensii 2023. Veste bună pentru 3,65 milioane de români, avem majorarea pe judeţe
Intr-adevar, avem sansa ca preturile sa fi scazut la nivel european si chiar mondial, atat la energie electrica, cat si la gaze. Deci incercam sa pastram un nivel cat mai redus al facturilor. Asta este prioritatea zero pe care o avem, pe de o parte pentru a-i sprijini pe romani, mai ales pe cei vulnerabili, pe de alta parte pentru a-i ajuta pe intreprinzatori, pentru ca pentru ei pretul energiei este cheltuiala.”, a spus Burduja, la România TV.
Ministrul Energiei a subliniat faptul că schema aplicată de Guvern a dat rezultate foarte bune în iarna trecută, când milioane de gospodării au plătit facturi foarte mici la energie, până în 50 de lei.
„Consumatorii vulnerabili, si sunt milioane de gospodarii care au venituri foarte mici, care au platit facturi de 35-45 de lei pentru energie electrica, ceea ce este un cost foarte scazut la nivelul UE. Sigur ca trebuie sa tinem cont si de nivelul de dezvoltare al Romaniei. Am mai spus totodata, UE ne cere sa tintim foarte bine aceste masuri de sprijin, pentru ca acestea sa ajunga la cei care au nevoie. Una este un roman care lucreaza pe salariu minim, alta este un roman care poate ajunge la sfarsitul lunii la un venit de 5.000-10.000 de euro.”, a încheiat Burduja.