Sebastian Burduja: „România, pregătită pentru iarnă cu gaz românesc”. Ministrul a evidențiat starea bună a depozitelor de gaze naturale, menționând că acestea au fost până la 103% pline și au ajuns acum la aproximativ 99,5% din capacitate. Cu această disponibilitate, țara poate trece cu succes peste o iarnă obișnuită, caracterizată de două episoade de ger pe lună.
„Stăm bine, aş spune chiar că stăm mai bine decât oricând. Avem în primul rând o securitate a disponibilităţii de gaze naturale, un grad de umplere a depozitelor de aproape 100% în continuare. Până acum, în perioada aceasta mai rece s-a extras din supraplin, depozitele au fost până la 103% pline şi acum am ajuns undeva la 99,5% din capacitate. Cu siguranţă, prin această disponibilitate, vom putea să trecem de iarna aceasta, dacă este o iarnă normală, cu gaz românesc şi doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat, plus producţia proprie. O iarnă normală, conform meteorologilor, înseamnă o iarnă cu maxim două episoade de ger, de viscol, pe lună, un episod putând varia între trei-patru, până la şapte zile”, a declarat Sebastian Burduja la RFI.
Citeşte şi: Nicolae Ciucă se leapădă de Nicuşor Dan. Mesaj ferm din partea PNL pentru actual edil al Capitalei
Ministrul a menționat și faptul că există soluții în cazul unei ierni mai reci decât în mod obișnuit. În acest context, a adus în discuție mai multe variante, cu prima fiind importul de gaze din Azerbaidjan. România are o opțiune activă de a cumpăra până la un miliard de metri cubi de gaze din Azerbaidjan, iar această opțiune poate fi prelungită până în primăvara anului 2024. De asemenea, Burduja a menționat posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat, dar a subliniat că acesta este o opțiune viabilă doar în situații de strictă necesitate, dată fiind prețul mai ridicat comparativ cu gazele provenite din conducte.
„Avem câteva variante. Prima este gazul din Azerbaidjan. România are activă o opţiune de a cumpăra până la un miliard de normal metri cubi de gaze din Azerbaidjan, opţiune activă şi iarna trecută, n-a fost nevoie de ea, dar şi iarna aceasta, până în primăvara anului 2024 şi ulterior avem posibilitatea de a prelungi această opţiune. În plus, avem posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat, e adevărat, în condiţiile actuale de piaţă el este mult mai scump decât gazul pe conductă şi va fi o opţiune viabilă doar în contextul în care vom avea strictă necesitate de ea”, a mai declarat Sebastian Burduja.