Ministrul Sebastian Burduja anunța că în urma unei estimări făcute de Ministerul Energiei, cel puțin la nivelul Capitalei, urilizarea potențialului blocurilor comuniste ar însemna undeva la 680 de MW putere instalată și că s-ar avea în vedere chiar un instrument de finanțare pentru un astfel de program, pentru toate blocurile din București și din restul țării.
Citește și: Cum să scazi factura cu curent electric de la vecini. Anunţul făcut de ministrul Sebastian Burduja
„Analiza colegilor mei a ținut cont de 3 factori: numărul de blocuri din București, suprafața medie a acoperișului, suprafața necesară pentru a instala 1 kW.
Astfel, s-a determinat o putere medie instalată per acoperiș și putere totală, suma întregului potențial.
Bineînteles, asa cum am menționat, valorile calculate sunt estimări și reprezintă un ordin de mărime, mult peste necesarul real și realist, dar rămân totuși impresionante. Din date ne dăm seama de potențialul solar pe care îl are acoperișul neutilizat al blocurilor. Și nu numai cele din București, ci din toată țara.
Prin potențialul energetic se poate îmbunătăți nivelul de trai al indivizilor și familiilor și să fie construită o societate românească rezilientă și competitivă.
Am făcut referire în special la blocurile comuniste, căci ele reprezinta cea mai mare parte din numărul total de blocuri construite; în plus, aceste acoperișuri nu sunt folosite deloc.
Referitor la programe de finanțare, luăm în calcul un nou program prin care să încurajăm eficiența energetică, să combatem sărăcia energetică și să ne adresăm consumatorilor vulnerabili. Iar prin comunitățile de energie, la care acum începem să lucrăm, putem identifica soluții”, a dezvăluit Sebastian Burduja, pentru DC Business.ro.