„I-am spus şi judecătorului, cred că sunt primul cetăţean din România împotriva căruia să dispus măsura sechestrului nelimitat, iar chestiunea aceasta vine din faptul că, în grabă, s-a întocmit un raport preliminar despre activitatea mea în calitate de acţionar, administrator, în calitate de un fel de coordonator în care nu s-au putut descrie activităţi şi sume. De aceea a apărut această chestiune de sechestru nelimitat”, a precizat Sebastian Ghiţă.
Totodată, deputatul a precizat că nu are voie să facă nicio plată.
Deputatul a declarat că acest sechestru nelimitat este o măsură abuzivă.
„Când impui unui cetăţean o astfel de măsura trebuie să ştii foarte bine ce a făcut, câţi bani doreşte statul să recupereze ca prejudiciu. Nu se poate în România să urmărim cetăţeni. Nu pot accepta acuzaţia: Eşti cetăţeanul Sebastian Ghiţă şi trebuie să te urmărim”, a mai spus acesta.
Procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul deputatului Sebastian Ghiţă pentru noi fapte de corupție. Sebastian Ghiţă are interdicţie să desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta, şi să nu părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, se arată într-un comunicat DNA.
Din ordonanța de modificare a controlului judiciar întocmită de procurori reiese că „în perioada 2000 – 2015, Sebastian Ghiţă a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale”. Ulterior, banii ar fi fost „spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar – bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si prezidenţiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A.
Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de „spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.
Procurorii DNA arată că, în derularea activității infracționale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. și S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni și influențe asupra șefului Unității de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcția de deputat pe care o deține din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe șeful U.I.P. să efectueze plăți către S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. în condiții de nelegalitate și în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăți, comisionul stabilit pentru traficul de influență exercitat în favoarea agentului economic arătat.Folosirea ascendentului conferit de funcția de demnitar – deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetului Parlamentar Ghiță Sebastian Aurelian și adresată directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcție pe șeful U.I.P. și asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în același scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcție a șefului U.I.P.
Deputatul Sebastian Ghiţă a înaintat, luni, o petiţie la procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în care solicită facilitarea unei audienţe la procurorul general al României, Tiberiu Niţu. Ghiţă, aflat sub control judiciar şi având interdicţie de a părăsi municipiul Ploieşti, are de prezentat procurorului general „informaţii şi probe care vizează o situaţie extrem de gravă”.