UPDATE O instanţă din Belgrad a emis un mandat de arestare pentru 60 de zile pe numele lui Sebastian Ghiţă, informează România TV, citând presa sârbă. Sâmbătă, fostul deputat ar urma să fie dus la tribunal pentru audieri, el urmând să răspundă pentru acuzaţia de uz de acte false pe teritoriul Serbiei. Mandatul de arestare pe o perioadă de 60 de zile a fost emis pentru a fi demarată procedura de extrădare către România.
UPDATE: Sebastian Ghiță a fost reținut pentru 48 de ore de către autoritățile sârbe pentru că a folosit documente false. Instanța urmează să decidă dacă acesta va fi extrădat în România.
UPDATE, Ministerul Justiției comunică următoarele: Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997.
Procedura extrădării este o procedură specială care priveşte persoane date în urmărire internaţională şi care s-au refugiat pe teritoriul altor state în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală, judecată sau de la executarea unei pedepse.
În materia extrădării, Ministerul Justiţiei are atribuţia de a solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării (în vederea extrădării) acelei persoane pe teritoriul statului solicitat.
În conformitate cu dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională sau căutate de autorităţile judiciare române, aceasta stabileşte, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea.
Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanţei de judecată, însoţită de documentele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil.
Pe fond, soluţionarea unei cereri de extrădare se face în conformitate cu legislaţia statului solicitat.
UPDATE: Poliţia sârbă confrmă reţinerea fostului parlamentar Sebastian Ghiţă, despre care anunţă că este suspectat de infracţiuni de şantaj, mită, trafic de influenţă, spălarea banilor şi divulgarea de informaţii confidenţiale.
UPDATE 11.00: Sebastian Ghiţă a fost capturat înainte de miezul nopţii, la ora 23.50, după ce acesta ieşise de la restaurantul unde fusese cu fratele său. În momentul în care li s-a cerut să se legimitizeze, Ghiţă a prezentat acte false şi nu ar fi recunoscut în faţa poliţiştilor cine este de fapt. El a fost dus apoi la secţia de poliţie.
Sebastian Ghiţă ar fi ieşit din ţară prin Bulgaria, iar autorităţile din România au dat de urma sa prin intermediul rudelor sale care au fost monitorizate. Acestea au ales rute diferite pentru a ajunge la el în Serbia. De exemplu, fratele său a mers întâi în Istanul şi apoi în Belgrad unde s-a întâlnit cu Ghiţă.
Ghiţă are o nouă înfăţişare şi se îmbracă diferit.
UPDATE 9.00: Ministerul Justiţiei va declanşa procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiţă.
UPDATE: Carmen Dan, ministru de Interne: „Sebastian Ghiţă se află în sediul poliţiei din Belgrad. Au fost reţinuţi joi noapte, după ce au fost legitimaţi. Fratele lui Sebastian Ghiţă a prezentat documente reale, Sebastian Ghiţă documente false. Procedurile îşi urmează cursul”.
De asemenea, ministrul de Interne a precizat că statul sârb va întocmi pe numele lui Ghiţă un dosar penal pentru că s-a legitimat cu acte false. După ce va fi soluţionat acest dosar, vor începe procedurile de extrădare.
Mai mult, poliţiştii români se vor deplasa în Serbia pentru a-l aduce pe Sebastian Ghiţă în ţară după ce se vor finaliza procedurile de extrădare.
UPDATE: Extrădarea lui poate dura de la câteva zile la maximum o lună, potrivit autorităţilor, deoarece România nu are un acord de extrădare cu Serbia, ţară nemembră a Uniunii Europene. Astfel, aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă se va face prin negociere directă între cele două state.
Fostul deputat Sebastian Ghiță, dat în urmărire generală de mai multă vreme, a fost prins la Belgrad, în noapte de joi spre vineri, anunţă România TV, citând IGPR.
”În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, in cursul acestei nopți, in Belgrad, a fost localizat și reținut, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. Mulțumim reprezentanților instituțiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia și Franța, precum și partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date și informații a avut loc prin CCPI, ENFAS și PNR.În momentul depistarii, cel în cauză a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezintă însemnele unui stat din U.E.”, precizează IGPR într-un comunicat de presă.
În prezent, se derulează procedura legala in astfel de situații.
Tribunalul Prahova a dispus, în data de 15 martie, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță în dosarul în care acesta este cercetat de DNA Ploiești pentru trafic de influență, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat.
Pe 5 ianuarie, un complet de la instanța supremă a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, după ce acesta a dispărut și nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, încălcând astfel termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din Poliție și Parchete.
Socrii lui Sebastian Ghiță au susținut marţi în fața autorităților care l-au căutat pe inculpat la domiciliul că nu au mai luat legătura cu acesta de la jumătatea lunii decembrie 2016, se arată în motivarea Curții de Apel Ploiești care a menținut mandatul de arestare preventivă emis pe numele fostului deputat de Tribunalul Prahova.
„Socrii acestuia au declarat că nu au mai luat legătura cu el de la jumătatea lunii decembrie 2016. Nici avocații săi aleși nu au avut posibilitatea să ia legătura cu inculpatul. (…) La adresă, socrul inculpatului a declarat că nu l-a mai întâlnit pe inculpat din 15 decembrie 2016”, se precizează în motivare.
Curtea de Apel Ploiești a respins, în data de 3 aprilie, ca nefondată contestația formulată de fostul deputat Sebastian Ghiță față de decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pe numele său și a dispus arestarea preventivă inculpatului și pentru constituire de grup infracțional organizat.