Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat, marti, la sediul Parchetului General pentru a se autodenunta cu privire la fapte pe care sustine ca le-ar fi facut in anul 2012. Este vorba despre teza de doctorat a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, sustinuta la Universitatea de Vest din Timisoara in urma cu mai multi ani, pentru care Sebastian Ghita anunta ca detine dovezi ca reprezinta un plagiat, acoperit de la nivel guvernamental atunci cand acest scandal a izbucnit pentru prima data.
Vezi mai jos denuntul deputatului Sebastian Ghita in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, publicat pe luju.ro:
„Domnule Procuror General,
Subsemnatul Sebastian Ghita, domiciliat in (…), doresc sa formulez urmatorul denunt vizand fapte de o gravitate exceptionala in care sunt implicati inalti functionari ai statului roman.
In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.
Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi.
Declar ca voi pune la dispozitia procurorului desemnat de catre dumneavoastra toate datele, documentele si informatiile care sa ateste modul in care s-a actionat pentru ascunderea adevarului privind plagiatul din cadrul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi.
Sebastian Ghita
27.09.2016”.
Sebastian Ghiță a declarat, la intrarea in sediul Parchetului General, ca in 2012 a falsificat un raport care arata ca teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.
„Decizia Inaltei Curti de marti mi-a aratat ceea ce spun de doi ani de zile, si anume, faptul ca dosarele pe care DNA mi le tot fabrica sunt niste dosare inventate. Un judecator de la ICCJ a decis ca un astfel de dosar sa fie intors procurorilor pentru ca s-au obtinut probe ilegale. M-am decis sa vin la Parchetul General si sa fac un lucru care ma apasa si cred ca este motivul pentru care mi s-au intamplat aceste chestiuni, în ultimii doi ani.
Am venit sa aduc un autodenunt care vizeaza felul in care eu si mai multi inalti demnitari ai statului roman am participat la masluirea, la falsificarea raportului tehnic de expertiza ce vizeaza teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi„, a declarat Sebastian Ghiţă, la Parchetul General.
Deputatul a mai precizat ca detine informatii care arata „momentul in care s-a pus problema plagiatului tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi”. Mai mult, spune acesta, Laura Codruţa Kovesi avea cunoştinţă de falsul pe care l-au făcut parlamentarii.
„Eu am date, elemente si informatii, pe care vreau sa le aduc la cunostinta Parchetului General, care arata momentul in care s-a pus problema plagiatului tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, pentru a o proteja la acel moment, pentru ca toti credeam ca face un bine in Romania. Am luat decizia ca acel raport tehnic, in baza caruia consiliul de la minister (ministerul educatiei – n.r.), am luat decizia ca teza Laurei Codruta Kovesi nu este plagiata, am luat decizia sa il schimbam. Dansa avea cunostinta de ceea ce am facut noi. Doar procurorul general al Romaniei sper ca mai are posibilitatea si puterea sa mai verifice asa ceva”, a mai declarat Ghita.
Nu a vrut sa divulge numele „inaltilor demnitari” alaturi de care a falsificat raportul tehnic de expertiza care vizeaza teza de doctorat a sefei DNA.
„Pentru a proteja acele persoane, nu vreau sa dau numele acum. Sunt convins ca vor fi chemati ca martori. Maine poti si arestati sau agresati. Nu stiu ce pot face procurorii de la DNA unor astfel de persoane care stiu aceste lucruri. Au fost multe persoane implicate si acea comisie tehnica nu s-a intrunit niciodata”, a mai adaugat Sebastian Ghita.
Întrebat de jurnalişti de ce s-a hotărât acum să facă autodenunţul, Sebastian Ghiţă a explicat: „Pentru ca marti dimineata am avut confirmarea de la Inalta Curte de ceea ce mi se intampla. Faptul ca mi se inchide gura si ca exista riscul de a ajunge in inchisoare, fara sa mai pot spune lucrurile care s-au intamplat in Romania”.
„Daca o sa continui sa tac si sa ma uit cum mi se fac dosare ca sa nu cumva sa spun ceea ce stiu, o sa patesc ce au patit ceilalti, care dupa bunul plac al unora au ajuns sa le fie distruse viata si cariera”, a mai spus Ghita.
GIP şi Militia Spirituala: Lucrarea de doctorat a procurorului general al Romaniei este un plagiat
Grupul de Investigatii Politice (GIP) si Militia Spirituala a publicat, in anul 2012, documente care demonstrau ca lucrarea de doctorat a Laurei Codruta Kovesi este un plagiat.
In decembrie 2011, Laura Codruta Kovesi a sustinut la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii de Vest din Timisoara teza de doctorat cu titlul „Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal”.
Grupul de Investigatii Politice (GIP) si Militia Spirituala sustin ca „lucrarea Codrutei Kovesi este un plagiat incepind chiar de la prima propozitie”.
„Laura Codruta Kovesi a copiat fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele, lucrari cunoscute in domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar si referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate. Procurorul general a copiat inclusiv lucrari disponibile pe site-uri precum: referate-scolare.ro, referat.ro, 6profu.ro, facultate.regielive.ro”, potrivit surselor mentionate mai sus.
GIP a transmis documentele care demonstreaza plagiatul Laurei Codruta Kovesi Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si Universitatii de Vest din Timisoara. Grupul a transmis, de asemenea, documentele care probeaza faptul ca lucrarea de doctorat a procurorului general este un plagiat Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei.
Kovesi a respins acuzaţiile de plagiat ale GIP
Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a respins acuzatiile GIP potrivit carora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat si a cerut CSM sa-i apere reputatia in acest caz, intrucat teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifice a unui alt autor, ci face trimitere la toti autorii si lucrarile citate.
Ca orice teza de doctorat, explica procurorul general Kovesi, lucrarea contine stadiul cercetarilor in domeniu pana in momentul inceperii cercetarii stiintifice propriu-zise si pe tot timpul cercetarii stiintifice, iar lucrarile studiate sunt citate ca bibliografie, fara o trimitere expresa. Stadiul cercetarii in domeniu nu se mentioneaza in totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai in cazul definitiilor ce apartin in exclusivitate unui anumit autor, noteaza sursa citata.
Teza cuprinde un numar de 444 pagini, iar pasajele la care se refera articolul acuzator reprezinta aspecte de generalitate, nu de continut.
Consiliul Naţional de Etică: Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat
Consiliul Naţional de Etică a decis, în august 2012, că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat, hotărârea fiind luată în baza evaluării realizate de experţii tehnici ai CNE.
Potrivit reprezentanţilor CNE, experţii au luat relativ uşor această decizie, întrucât documentele prezentate erau foarte clare care în sensul că teza de doctorat nu conţine elemente de plagiat.
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), instituţie pe lângă care funcţionează CNE, precizase anterior, în aceeaşi zi, că procurorul general a adus la Consiliu probe suficiente şi convingătoare pentru a nu fi nevoie să i se solicite documente suplimentare.
Kovesi a fost audiată la CNE, tot în 27 iulie, în cazul sesizării de plagiat privind lucrarea sa de doctorat, ea declarând că a adus argumente şi a prezentat probe care dovedesc faptul că nu a plagiat.
CITEŞTE ŞI: Iohannis, despre autodenunţul lui Ghiţă: „Mi se pare ciudat. Bănuiesc că este un demers de campanie”