Purtătorul de cuvânt al Înaltei Curţi din Belgrad face declaraţii în exclusivitate pentru România TV. Ce l-au întrebat judecătorii pe fostul deputat, cum a decurs audierea şi ce a cerut Sebastian Ghiţă, dezvăluiri în exclusivitate.
„Judecătorul din camera preliminiră de la Înalta Curte din Belgrad l-a audiat astăzi pe Sebastian Ghiţă cu privire la toate chestiunile relevante în legătură cu procesul lui de extrădare, în mod deosebit legat de circumstanţele personale şi relaţia sa cu statul care cere extrădarea şi cererea de extrădare. Examinarea a avut loc în prezenţa unui procuror şi în prezenţa avocatului său şi domnul Sebastian Ghiţă a declarat că refuză extrădarea şi spune că în cazul lui este vorba despre persecutare politică. Avocatul său a cerut revocarea madatului de arestare şi a propus înlocuirea cu măsura de a nu părăsi ţara. Judecătorul va lua o decizie în acest sens. Judecătorul va analiza apoi documentele şi va decide dacă sunt îndeplinite precondiţiile pentru extrădare. Apoi va trimite documentele către camera care va lua o decizie în sensul că pot constata că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădare, sau nu. În cele din urmă, Ministerul Justiţiei va decide dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă”, a spus Bojana Stankovic, în exclusivitate la România TV.
UPDATE Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, aflat în arest în Serbia, a declarat, vineri, la Belgrad, unde a fost audiat ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, că se opune extrădării, invocând persecuţii politice.
Avocatul său a solicitat ca, în cazul lui Sebastian Ghiţă, măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu, urmând ca instanţa să decidă în legătură cu acest subiect.
Audierea lui Ghiţă, adus de la închisoarea districtuală din Belgrad, a fost făcută de un judecător de cameră preliminară, în baza Legii cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală.
UPDATE Ministerul Justiţiei din Serbia a transmis, într-un răspuns pentru Mediafax, că instituţia va decide dacă Sebastian Ghiţă va fi sau nu extrădat, după ce Curtea Supremă din Belgrad, unde fostul deputat este audiat vineri, va stabili dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru aducerea sa în România.
Audierea lui Ghiţă, care a fost adus din închisoarea districtuală din Belgrad, este făcută de un judecător de cameră preliminară, în baza Legii cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală, anunţa agenţia Tanjug, citând Curtea Supremă din Belgrad.
O altă audiere a avut loc miercuri, prin videoconferinţă cu judecătorii de Înalta Curte de CAsaţie şi Justiţie din România, în dosarul Ponta-Blair, însă Ghiţă nu a dat declaraţii, invocând lipsa avocaţilor.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.
În 27 aprilie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader anunţa că autorităţile române au transmis la Belgrad toate documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă.
Curtea Supremă din Belgrad a prelungit, la solicitarea României, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiţă. Purtătoarea de cuvânt a Curţii, Bojana Stankovic, a declarat pentru Tanjug că, în cadrul procedurilor preliminare, termenul de detenţie poate fi prelungit până la 40 de zile. În cazul lui Ghiţă, imediat după reţinere, au fost formulate două decizii ale instanţelor: una privind reţinerea sa pentru o perioadă de două luni şi o alta privind reţinerea sa pentru 18 zile.
Miercuri, Sebastian Ghiţă a intrat în direct cu autorităţile judiciare din România, într-o videoconferinţă, în cadrul unei şedinţe secrete care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El ar fi trebuit să răspundă întrebărilor în cadrul şedinţei de judecată în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în care este urmărit penal şi fostul premier Victor Ponta. Sebastian Ghiţă nu a dat însă nicio declaraţie, invocând că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el. În aceste condiţii, o nouă videoconferinţă va avea loc luni, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.