„Doresc să vă aduc la cunoştinţă o situaţie deosebit de gravă apărută astăzi în raporturile mele, Sebastian Aurelian Ghiţă, deputat în Parlamentul României şi Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.
În urma extinderii cercetărilor întreprinse într-un dosar penal, procurorul de caz a dispus printre alte măsuri de modificare a controlului judiciar şi măsura următoare: „să nu desfăşoare activitate în calitate de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârşit fapta”. Deczia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercursiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul României şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze de urgenţă în vederea limitării unui astfel de abuz. Sunt dispus să înaintez Biroului Permanent şi Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile Statului, care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională„, se arată în scrisoarea trimisă de deputatul Sebastian Ghiţă către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
O decizie a Curţii Constituţionale spune clar că aleşii nu pot fi împiedicaţi să-şi exercite mandatul.
„Îndatoririle parlamentarului se exercită în mod continuu, de la momentul la care acesta intră în exerciţiul mandatului, până la data încetării calităţii de deputat sau de senator, legiuitorul trebuind ca, prin reglementările pe care le adoptă, să nu împiedice îndeplinirea acestora. Participarea la şedinţele Camerei din care fac parte deputatul sau senatorul constituie o îndatorire de esenţa mandatului parlamentar, astfel cum rezultă din întregul ansamblu al dispoziţiilor constituţionale care reglementează Parlamentul. (…) În considerarea faptului că fiecare parlamentar reprezintă naţiunea în întregul ei, trebuie asigurate condiţii de exercitare efectivă a mandatului.”, se arată în decizia CCR.
Citeşte şi: Sebastian Ghiţă, la DNA. A primit interdicţia de a-şi exercita funcţia de deputat şi de a părăsi Ploieştiul
Deputatul Sebastian Ghiță, urmărit penal în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, s-a prezentat miercuri la DNA Ploieşti, unde a fost anunţat că procurorii extind urmărirea penală pentru noi fapte de corupție. Sebastian Ghiţă are interdicţie să desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta, şi să nu părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, se arată într-un comunicat DNA.
Citeşte şi: Sebastian Ghiţă acuză „o lovitură de stat şi de Palat”: Voi depune plângere la procurorul general VIDEO
Obligațiile suplimentare din conținutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acțiunii penale față de Sebastian Ghiță pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.
Aceste noi infracțiuni se adaugă celei inițial reținute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracțional organizat.
Deputatul Sebastian Ghiţă a spus, miercuri, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic care vizează „dărâmarea acestui guvern” şi „convingerea lui Victor Ponta că dacă nu demisionează, mama, cumnatul, fratele, sora, prietenii vor plăti”. Ghiţă a mai spus că este vorba despre „o lovitură de stat şi de palat” şi că va devpune plângere la procurorul general al României.