Cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiţă vine în contextul în care luni se va deplasa la Belgrad şi ministrul român al Justiţiei, Tudorel Toader, care va avea o întrevedere cu omologul său sârb, tocmai pentru a se documenta în cazul Ghiţă. Ministerul Justiției de la Bucureşti a cerut extrădarea lui Sebastian Ghiță, însă instanțele din Serbia au decis până acum, să solicite mai multe documente Ministerului Justiției din România.
Citeşte şi Sebastian Ghiţă despre arestarea lui Adrian Sârbu: Era ultimul dintre noi neterorizat mediatic
Potrivit România TV, Ghiţă va depune luni documentele prin care solicită procedurile de extrădare, urmând să-şi susţină cererea cu argumente care să dovească faptul că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au falsificat probele în cazul său.
„Abia aştept să ajungă aici (Tudorel Toader – n.r.). Când intră pe treptele Justiţiei, îi dau raportul în mână, că mă gândesc că nu a trăit în România. Să le explice sârbilor că el, Tudorel Toader, a venit cu probe false să extrădaţi un cetăţean. (…) Ştiţi ceva şi cu Tudorel Toader? Ori în căruţă, ori în teleguţă, că aşa duplicitar, nu mai merge”, a explicat Sebastian Ghiţă, la România TV.
De altfel, în ultimele săptămâni Ghiţă a făcut mai multe dezvăluiri în acest sens, în spaţiul public.
„Mie mi-au pus sechestru nelimitat, sunt singurul om din lume cu sechestru nelimitat şi după aceea mi-au pus cauţiune 20 de milioane de euro, cred că sunt în top 3 din lume. Ei supraevaluează aceste prejudicii. Mie mi-au cerut… dacă vindeam tot Ploieştiul nu strângeam banii pentru prejudiciu. Să se dea mare la bilanţuri (…) Zice Codruţa: „Am sechestrat un miliard de euro”. A sechestrat pe naiba. Cât de furios şi indignat sunt, sunt extrem de blând. Ce au făcut cu mine falsificând probe, e o crimă. Mai mult nu puteau decât să mă împuşte. E o crimă să falsifici probe unui om ca să îl păcăleşti pe judecător şi să-l arestezi pe acel om„, a spus Ghiţă, într-un interviu acordat lui ion Cristoiu.
De asemenea, Sebastian Ghiţă intenţionează să depună la dosar şi raportul ministrului Justiţiei prin care Tudorel Toader a cerut revocarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
În ceea ce-l priveşte pe Tudorel Toader, acesta spunea la mijloculm săptămânii: „(…) voi avea o întrevedere cu ministrul Justiţiei din Serbia. Evident vom discuta instrumentele juridice de cooperare dintre cele două state, dar inevitabil va fi şi subiectul acesta. În aceeaşi zi, la orele 11.30, voi avea o întrevedere oficială şi cu preşedintele Curţii Constituţionale din Serbia. Noi nu putem lua nicio măsură, nu putem face niciun demers de natură să se suprapună, să afecteze activitatea judecătorului independent, ca şi cel din România, judecătorului din Serbia. Ce putem să facem noi şi ce spun eu că am făcut – ministerul Justiției și instanțele naționale – am răspuns cu promptitudine la toate solicitările pe care le-au formulat„.