Sebastian Ghiţă, despre informările SRI, pe Tolo.ro: Sînt cele mai detaliate informări pe care le-am văzut vreodată

Sebastian Ghiţă, deputat şi membru în comisia de control al SRI, i-a acordat un interviu lui Cătălin Tolontan, în care vorbeşte despre informările primite de la serviciul de informaţii şi despre cauza care a dus la blocarea anchetelor penale în cazul dezinfectanţilor.
Filip Stan
18 mai 2016, 19:00
Sebastian Ghiţă, despre informările SRI, pe Tolo.ro: Sînt cele mai detaliate informări pe care le-am văzut vreodată

Sebastian Ghiţă spune că informările primite de la SRI pe tema dezinfectanţilor din spitale sunt cele mai detaliate pe care le-a primit comisia vreodată. Din punctul său de vedere, nimeni nu a înţeles amploarea fenomenului, iar faptul că nu există posibilitatea de a controla calitatea produselor nu a făcut decât să înrăutăţească lucrurile.

Tolo.ro: – Vi se pare că SRI și-a făcut treaba?
Sebastian Ghiţă: – Sînt cele mai detaliate informări pe care le-am văzut vreodată. O să vă fac o comparație. În chestiunea relației dintre Bercea Mondial și Traian Băsescu, informațiile nu erau atît de detaliate. Fostul președinte a și reclamat asta atunci: ”De ce n-ați fost mai exacți cînd m-ați informat?!”.  În cazul dezinfectanților și al infecțiilor, SRI a fost foarte clar către autorități. Și comunicatul are un nivel de detaliu în premieră, pe care l-am convenit…

Tolo.ro: – Stați un pic! E normal să agreați împreună cu SRI ceea ce comunicați publicului?!
Sebastian Ghiţă: – Dați-mi voie să termin ceea ce am de zis. De pildă, în raportul către noi scrie că au trimis 22 de informări către Parchete.

Tolo.ro: – Către DNA au trimis?
Sebastian Ghiţă: – Exact asta am vrut și noi să vedem. Dar nu se spune la care dintre parchete. Scrie doar în dreptul fiecărei informări data și beneficiarul: Ministerul Public.

Tolo.ro: – Avem informații din surse că au trimis și la DNA.

Sebastian Ghiţă: – La Comisie nu avem astfel de informații.

Tolo.ro: – E straniu cît de mulțumit sînteți.
Sebastian Ghiţă: – Nu e mulțumire. La cîte dosare am, numai într-o relație bună cu SRI nu pot spune că sînt. Dar nu voi spune altceva decît am văzut și mă lasă legea să spun.

Tolo.ro: – Și, totuși, de ce Parchetele n-au făcut nimic? Era o chestiune gravă. De ce n-a revenit SRI? Stăm cu toții și eșuăm și autoritățile nu fac nimic? 
Sebastian Ghiţă: – Bună întrebare. Ne-am întrebat și noi la Comisie. Și am și alte informații din sistem, ca să zic așa. Din perspectiva mea, una dintre explicațiile importante este aceasta: SRI nu are capacitatea științifică de a înțelege lucrurile împotriva a ceea ce înțeleg chiar oamenii care conduc comunitatea medicală. Iar adevărul e că nici societatea medicală n-a înțeles sau n-a vrut să înțeleagă cît de grav e fenomenul infecțiilor nosocomiale. Plus că au fost și interese.

Tolo.ro: – Explicați încă o dată, vă rugăm, că sînt ore în care se vehiculează multe informații și am vrea să oferim subiectul într-un mod mai clar publicului. E important. De ce credeți că a eșuat statul să apere sănătatea cetățeanului?
Sebastian Ghiţă: – Cînd cei din SRI vorbeau cu medicii din spitale, agenții și analiștii primeau următoarea teorie: ”Noi nu avem bani pentru oncologie, nu avem dotări, nu infecțiile sau dezinfectanții sînt problema”. A trecut o vreme pînă cînd SRI a realizat că din două miliarde de euro cît consumă oncologia pe an, se fură un miliard! Și s-au îndesit opiniile altor medici, în general mai tineri, care au început să relateze cît de periculoase sînt infecțiile, cît de mult se minte și se fură.

Tolo.ro: – N-a durat cam mult?
Sebastian Ghiţă: – Fiecare dintre noi sîntem prinși într-o schemă de gîndire. Toți mergem în spitale, avem probleme și ne considerăm vulnerabili în fața bolii și a medicilor.

Tolo.ro: – E un eșec.
Sebastian Ghiţă: – Da. Aceasta este realitatea statului nostru. Nu avem mecanisme de control și de evaluare. Nu putem controla concentrația unor dezinfectanți, așa cum nu putem măsura calitatea astfaltului. Nu e bine că n-avem aceste capabilități, dar aceasta e realitatea!

Citeşte continuarea pe tolo.ro.

Între 2011 şi 2016, SRI a trimis patru informări către ministrul Sănătăţii, preşedinţii Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea şi prefectul judeţului Cluj, care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizati în spitale, inclusiv a celor furnizaţi de Hexi Pharma, a anunţat miercuri comisia de control al SRI într-un comunicat.

SRI a pus la dispoziţia factorilor de decizie de la nivel central – preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, miniştrilor Sănătăţii, altor miniştri şi responsabili din domeniul securităţii naţionale – 115 documente de informare vizând infecţiile intraspitaliceşti sau care abordează şi subiectul infecţiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local – prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării – 388 de documente de informare vizând acest subiect.       

Unele dintre aceste informări au vizat acţiuni ale unor societăţi comerciale, inclusiv ale SC HEXI PHARMA CO SRL, arată comunicalul comisiei parlamentare de control al SRI.

Citeşte şi: Comisia SRI din Parlament: Serviciul a trimis informări la ministrul Sănătăţii care vizau Hexi Pharma

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație