Asesoft Ploieşti este cel mai de succes club din baschetul masculin românesc, singurul care a câştigat vreodată FIBA Europe Cup şi deţinător a 10 dintre ultimele 11 titluri de campioană a României. An de an gruparea ploieşteană s-a luptat cu nume mari ale baschetului european, iar luna trecută a reuşit o victorie senzaţională pe terenul deţinătoarei EuroCup, Valencia.
Tocmai de aceea, anunţul retragerii Asesoft din bachet, făcut joi de Sebastian Ghiţă, omul care a generat ascensiunea Asesoftului, a fost ca un şoc pentru întreaga lume sportivă din România. Acesta şi-a expus motivele renunţării într-un interviu pe care l-a acordat Gazetei Sporturilor. „Ne retragem din baschet pentru că nu vreau să fiu judecat vreodată pentru trafic de influenţă! Eu vorbeam cu oamenii. Mă duceam la antreprenorii români să-i rog să bage bani în echipă, ca să completeze finanţarea noastră. Am luat 10 titluri de campioni, 6 Cupe ale României şi FIBA Europe Cup cu un buget care n-a depăşit 1,5 milioane de euro pe an. Să zicem că aproximativ 30% veneau de la alţii„, a spus Sebastian Ghiţă în interviul acordat lui Cătălin Tolontan.
Totodată, el a explicat şi care sunt temerile sale: „Unii ne ajută din pasiune. Alţii pentru că cine ştie ce aşteaptă de la mine. Nu le promit nimic, dar poate că ei aşteaptă. Dacă unul dintre ei face evaziune fiscală şi vine peste el DNA şi ăsta spune: „Îmi reduceţi pedeapsa la jumătate dacă vi-l dau în gât pe Ghiţă?”. Ghiţă n-a făcut nimic, dar se trezeşte cu un denunţ„.
Citeşte şi Sebastian Ghiţă, despre Eduard Hellvig: Este ca şi cum Ponta m-ar fi numit pe mine la şefia SRI
Sebastian Ghiţă (36 ani) s-a implicat în ajutarea echipei de baschet CSU Ploieşti imediat după terminarea liceului, alături de prietenul său Alex Iacobescu, cu care a fondat o firmă de IT. În 2002, după doar patru ani de la înfiinţare, CSU Asesoft Ploieşti a promovat în prima divizie a baschetului masculin, iar doi ani mai târziu, în 2004, după campanii de achiziţii importante, a câştigat titlul de campioană, pe care nu l-a mai cedat de atunci decât o singură dată, în sezonul 2010-2011, când a pierdut trofeul în favoarea celor de „U” Mobitelco Cluj.