UPDATE Direcția Națională Anticorupție (DNA) arată că afirmațiile publice pe care Sebastian Ghiță le-a făcut, miercuri, înainte să se prezinte în fața procurorilor de la Ploiești care i-au comunicat instituirea sechestrului asigurător, nu sunt „obiective și fundamentate”, nefiind exclusă încercarea de discreditare a procurorului care instrumentează cauza.
„Declarațiile respective apărute în spațiul public (…) sunt susținute de o persoană cercetată/ trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în mai multe cauze penale. Afirmațiile publice pe care le face persoana respectivă cu privire la procurori și la orice împrejurare incidentă anchetei penale nu sunt obiective și fundamentate, nefiind exclusă chiar încercarea de distragere a atenției opiniei publice și de discreditare a procurorului care instrumentează cauza”, se arată într-un comunicat DNA citat de Agerpres.
Totodată, DNA precizează că, dacă persoanele cercetate au indicii că le-au fost încălcate drepturile ori că altă persoană ar fi încălcat legea, ele pot sesiza instituțiile abilitate.
„Pe de altă parte, o persoană cercetată într-o anchetă penală este liberă să își prezinte punctele de vedere, probe în apărare, în fața procurorului, în cadrul procesual, iar în situația în care deține indicii că i s-au încălcat drepturile sau că vreo altă persoană, inclusiv magistrat, ar fi săvârșit o faptă care reprezintă abatere de la lege, este liberă să sesizeze instituțiile abilitate”, se mai menționează în documentul citat.
Sebastian Ghiță a prezentat la intrarea în DNA un document despre care susține că ar conține date privind o firmă care ar fi controlată de procurorul Mircea Negulescu, unul dintre cei care instrumentează dosarul privind faptele de corupție legate de vizita lui Tony Blair în România în 2012.
„Această firmă este firma pe care domnul procuror Negulescu o folosește, una dintre firmele pe care le folosește la afacerile sale din Ploiești. Atunci când v-am spus că după ce și-a eliminat baronii politici a devenit dânsul un baron al justiției aici în Prahova, nu am glumit și astfel de documente și elemente o să le vedeți apărând din ce în ce mai des”, a spus Ghiță.
Deputatul a arătat că firma în cauză ar activa în domeniul construcțiilor și că aceasta ar fi protejată de către DNA și „împinsă în licitații”.
Dosarul Black Cube: Prima reacţie a fostului securist Daniel Dragomir, după dezvăluirile lui Zorella
„Acesta este un document care prezintă toate datele acestei firme din domeniul construcțiilor, firmă care este folosită de acest domn procuror de la DNA și care este protejată, care este împinsă în licitații și dacă cineva îndrăznește în Prahova să concureze această firmă, imediat de aici de la DNA se trimite o adresă la Finanțe, cei de la Finanțe se duc repede că doar a trimis DNA-ul adresă și caută adversarii din licitații”, a adăugat Ghiță.
În context, el a dat exemplul unei lucrări efectuate la Rafinăria Petrobrazi despre care spune că ar fi fost câștigată de firma controlată de Negulescu.
Întrebat ce dovezi are că procurorul DNA controlează societatea, Ghiță a răspuns: „Așa mi-au spus cei din licitație, o să aflăm toți mai multe”.
Nemulţumit de instituirea sechestrului
Surse apropiate anchetei au declarat că acesta a fost citat pentru îndeplinirea unor acte procedurale, procurorii urmând să îi comunice instituirea măsurii asigurătorii asupra unor bunuri.
La intrarea în sediul DNA, Ghiță a spus răspunzând unei întrebări că există posibilitatea ca procurorii să instituie sechestru asupra bunurilor sale în acest dosar, criticând totodată procedura pe care anchetatorii o aplică la instituirea acestei măsuri. „Una, două, ca să avem ce să raportăm la bilanț și să ne dăm mari, punem sechestre (…) noroc că nu locuiește domnul Blair în România că i-ar pune și lui încă 200.000 și la sfârșit ar raporta că au sechestrat un milion”, a afirmat Ghiță.
Totodată, el s-a arătat nemulțumit că în dosarele DNA faptele și sumele nu ar fi individualizate.
„Li se pun niște sechestre astronomice, constituite din adunarea unor sume care se găsesc în dosar. E momentul să le spunem că atunci când fac un dosar nu trebuie să se și facă de râs. Să pună sechestru proporțional cu fapta și repartizând suma tuturor celor care, într-un fel sau altul, au participat în dosar”, a susținut Sebastian Ghiță.
Anterior, anchetatorii au instituit sechestru pe un imobil aparținând fostului premier Victor Ponta, urmărit penal în același dosar.