Prezent joi la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Sebastian Ghiță a fost întrebat de jurnaliști despre implicarea sa în aducerea fostului premier britanic Tony Blair în România.
„În 2005, o fundație, împreună cu mai mulți sponsori, printre care o firmă din IT — Omnilogic, l-a invitat cu 500.000 de dolari pe Bill Clinton. Procedura a fost aceeași ca la domnul Blair. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost că sute de șefi de instituții din România au mers la acel eveniment gratuit. Ulterior, Omnilogic a încheiat sute de contracte cu instituțiile unde acei oameni erau șefi și implicit cu acei șefi. Asta înseamnă că firma Omnilogic l-a dat șpagă pe Bill Clinton șefilor de instituții din România? Și vă mai dau exemple. A venit Rudolph Giuliani, a venit Hayden, fostul șef al CIA, cu 300.000 de dolari. Păi o să ajungem de râsul lumii în felul ăsta. Ieri, jurnaliști de la ‘The Sun’ au venit special să îmi ia mie și altora un interviu despre această situație, care i-a uimit, i-a frapat. Este bine cunoscut în toată lumea că foști șefi de stat și foști șefi de guvern, mai ales cei cu experiență, vin și încearcă să ajute, să țină conferințe, să aducă informație în multe alte țări”, a spus Sebastian Ghiță.
Pe de altă parte, Sebastian Ghiță a precizat că, prin măsura controlului judiciar impusă de procurorii DNA Ploiești, i se îngrădesc două drepturi fundamentale — dreptul la libera circulație și la libera exprimare.
„Acea măsură impusă ieri nu-mi dă voie să vorbesc despre Victor Ponta, nu-mi dă voie să vorbesc despre domnul procuror și nici despre dosar. Dacă procurorul calcă mâine pe cineva pe stradă, eu n-am voie să mă refer la fapta dânsului, că nu dorește el”, a mai spus Sebastian Ghiță.
Victor Ponta este urmărit penal, sub control judiciar, de procurorii DNA Ploiești într-un nou dosar, în care este acuzat de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.
În același dosar este urmărit penal și deputatul Sebastian Ghiță, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, fiind și el pus sub control judiciar.
Cei doi au interdicția de a părăsi țara fără încuviințarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent, de a se apropia și comunica cu anumite persoane și de a face declarații în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care o instrumentează, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați în dosar.
DNA susține că Ponta, în calitate de președinte al PSD, și-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiță să fie desemnat drept candidat într-un colegiu în care formațiunea sa să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida.
„Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian”, precizează DNA.
Conform sursei citate, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.