Sebastian Ghiţă: Independenţa energetică a României nu face casă bună cu interesele Gazprom

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, patronul postului România TV, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com, despre controversele privind exploatarea de la Roşia Montană şi cea a gazelor de şist, proiecte pe care le susţine, acuzând şefii trusturilor media importante că sunt iresponsabili pentru că instigă populaţia la nerespectarea legii.
Romania TV
22 oct. 2013, 08:26
Sebastian Ghiţă: Independenţa energetică a României nu face casă bună cu interesele Gazprom

Spuneati, intr-o declaratie recenta, ca sunt persoane iresponsabile care influenteaza jurnalistii, in contextul discutiilor pe marginea gazelor de sist. Cine sunt ele si ce interese au?

Ma refeream in primul rand la sefii trusturilor media importante, insa nu cred ca trebuie uitati redactorii sefi sau directorii editoriali. Traim in secolul informatiei, in lumea digitala si nu putem sa ne derobam de responsabilitate.

Media nu are voie sa fie iresponsabila. Nu are voie sa instige oamenii impotriva legilor unei tari. Motivele pentru care totusi o fac sunt clare:

– bani pentru publicitate de la Chevron sau RMGC

– sustinerea taberei politice antiguvernamentale

– interese private sau statale ca Romania sa fie instabila politic si sa para neguvernabila etc.

Pot da si exemple dar nu vreau sa starnesc polemici personale si sa acopar mesajul principal. Canalele importante din media romaneasca sunt la fel de responsabile de viata din Romania precum guvernantii sau Parlamentul.

S-a vorbit de implicarea unor puteri straine, unii au sugerat ca ar fi Rusia, in problema gazelor de sist din Romania. Ce credeti despre o asemenea varianta?

Sunt exemple clare de actiuni destabilizatoare rusesti in Bulgaria. Credeti ca le e jena sa ocoleasca Romania?

Bulgaria, Ucraina, Moldova, Serbia, Ungaria au avut in ultimii 10 ani relatii mult mai ample cu Rusia. Romania s-a angajat ferm pe drumul parteneriatului strategic cu SUA, de aici si zecile de investitii americane in fabrici noi, tehnologii ultramoderne in domeniul explorarii si extractiei de gaze. Americanii nu veneau fara siguranta si stabilitate.

Independenta energetica ce poate fi obtinuta de Romania precum si competitivitatea economica obtinuta prin scaderea preturilor la energie nu fac casa buna cu interesele Gazprom.

Sunt si interese romanesti particulare, de genul unor grupuri de interese, in chestiunea asta anti-gaze de sist, anti-Rosia Montana?

Chiar si OMV este deranjat de aparitia unui nou competitor. MOL vrea licente de explorare. Lukoil la fel. Sa nu fim naivi. Sunt interese mari.

ONG-urile au rolul lor in societate. Cateodata scapa caii in porumb si o iau pe aratura. Fac proteste de dragul protestului, pentru ca e cool. Guvernul Romaniei trebuie sa lase deoparte eventualele probleme electorale si sa se gandeasca cu curaj la administrarea treburilor tarii pe termen mediu si lung.

Ponta are 40 de ani. Va ramane un conducator in politica din Romania inca 20 de ani. A capatat in acesti ani experienta. Sa faca ce trebuie. Sa negocieze bine si sa obtina cat mai multi bani pentru Romania si cat mai multe garantii de mediu. Cu bani protejezi si mediul. Dar sa faca. Va plati mai mult daca sta si nu face nimic decat daca face 5 lucruri bune si 5 proaste.

Ponta a aratat ca stie si ca poate sa ia decizii tari si curajoase. Hidroelectrica e cel mai tare exemplu. E un model. A smuls-o impreuna cu Borza din ghearele baietilor destepti. Azi are profit de 200 de milioane de euro.

Ca un sustinator al exploatarii gazelor de sist si al proiectului de la Rosia Montana, ce le transmiteti celor care cred ca vor avea loc dezastre ecologice intr-o asemenea varianta?

Nu sustin neaparat doar aceste doua proiecte. Sustin orice proiect viabil care sa insemne dezvoltare economica. Fiecare din aceste proiecte pot aduce 1% plus la PIB-ul Romaniei. Stam pe un munte de aur. Avem cea mai mare mina de aur din Europa si stam pe o mare de gaz, iar noi suntem saracii Europei.

Ne trebuie bani pentru spitale si maternitati, pentru gradinite si scoli, pentru camine de batrani si asistenta sociala. Ne trebuie bani sa scolim mai bine profesorii si doctorii. Fara profesori si doctori buni suntem o natie moarta.

Sa se trezeasca toti cei care traiesc in Utopia. Tara noastra se cheama Romania si mai avem multe de facut pana sa ajungem din urma alte tari. Da, trebuie sa ne asiguram ca proiectele nu vor crea dezastre ecologice. Dar pentru asta avem legi si reguli. Chiar europene.

Cum comentati ce a facut Puterea in privinta acestor subiecte si a protestelor, trecand de la ceea ce o parte a presei a numit „dedublarea” premierului Ponta pana la faptul ca a trecut de la critica dura la sustinerea lor?

Premierul Ponta, pentru cine il cunoaste, este un om onest si nu se imbata singur cu putere. Chiar crede sincer ca decizii importante despre Romania trebuie luate in consens, in Parlament, impreuna cu partidele din opozitie daca se poate.

Bugetul tarii, pozitia Romaniei la Consiliul European, proiecte majore precum Rosia Montana trebuie puse in dezbatere si gasit consens in privinta facerii lor.

Ponta a facut cel mai corect si democratic lucru. A trimis un proiect urias, cu impact major, in Parlament, nu prin asumarea raspunderii, pentru dezbatere si amendare de catre parlamentari.A si explicat de ce ca om are retineri.

A promis europarlamentarilor PSD ca nu voteaza acest proiect. A fost prins intre o chestiune de importanta majora pentru stat si o chestiune personala. A facut ce trebuie. Pe Victor Ponta putem sa-l numim deja un om de stat. A gasit puterea sa faca ce trebuie pentru Romania.

DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Obiceiul la care trebuie să renunți dacă vrei să slăbești. E mai dăunător decât consumul de zahăr
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Demisie neașteptată la Antenă. Pleacă o iubită prezentatoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Fostul soț al Simonei Halep, propulsat într-un post-cheie! Toni Iuruc a ajuns să lucreze pentru un 'strigoi comunist'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump promite o nouă eră energetică pentru SUA
MediaFlux
A 13-a PENSIE în 2025! VIN BANII pentru SENIORI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă