„Dincolo de ce a facut pentru economie, dar şi pentru cei mai loviţi de criză, prin activitatea de guvernare, cred că Victor Ponta a făcut foarte multe pentru Justiţie: bugete mai mari, numiri de specialişti şi oameni fără pată precum Codruţa Kovesi, Robert Cazanciuc şi Tiberiu Niţu; Alina Bica, reforma la Antifraudă, cele mai bune MCV-uri pentru România, o relaţie instituţională excepţională cu ICCJ şi chiar şi cu doamna Lidia Stanciu; a sprijinit ANI, care face în prezent un sistem informatic de 7 milioane euro”, a exemplificat Sebastian Ghiţă.
Alte atuuri pe care le-ar avea Ponta ar fi deschiderea relaţiilor externe şi către alte ţări din afara UE şi NATO şi flexibilitatea în negocierile cu partenerii politici. „Victor Ponta a arătat că poate construi la nivel internaţional, fie că vorbim de Statele Unite ale Americii sau de Bruxelles. A construit o relaţie foarte bună cu prim-miniştri din regiune. S-a impus la nivelul PES, a deschis România spre ţări precum China sau Japonia. De asemenea, Victor Ponta are capacitatea să găsească metode cu care să împingă societatea înainte. A dovedit că poate găsi consens pentru majorităţi guvernamentale şi a arătat flexibilitate în negocierile politice„, susţine Ghiţă.
În ce priveşte posibilii rivali ai lui Ponta în cursa prezidenţială, Sebastian Ghiţă crede că printre ei nu se va regăsi Crin Antonescu, ce trebuie să plătească erorile politice anterioare. „Există o vorbă în România: ‘Mortul de la groapă nu se mai întoarce’. Antonescu a dezamăgit milioane de români. Ruperea USL, înscrierea în planurile preşedintelui Basescu, scoaterea PNL de la guvernare doar pentru a destabiliza guvernul şi România, busculada ideologică făcută cu Blaga şi PNL, toate acestea îl arată oamenilor ca pe un aventurier politic, un cacealmist. Aşa cum v-am spus, apelez tot la o zicală: ‘De morţi numai de bine’! „
De asemenea, pesedistul s-a arătat reticent în ce priveşte şansele formării unui partid de dreapta puternic în România din cauza disensiunilor dintre liderii dreptei şi a inconsecvenţelor de ordin ideologic. „Astăzi, Vasile Blaga e un socialist cu aspiraţii de dreapta, Crin Antonescu un liberal cu aspiraţii de stânga, Cătălin Predoiu e marele justiţiar fără săbiuţă iar Klaus Johannis, neamţ cu aspiraţii fanariote. Să nu-i uităm pe MRU, premierul călăreţ pe care l-a lăsat Ponta fără cal, şi nici pe ‘minunea blondă’ a politicii de Dâmboviţa, care s-a rătăcit în meandrele unificării dreptei. Astăzi, dreapta se ocupă mai mult cu integrarea interlopilor decât cu politici naţionale„, a mai spus deputatul.