Distincția i-a fost acordată lui Sebastian Stan pentru interpretarea din lungmetrajul A Different Man, potrivit informațiilor publicate pe contul oficial X al Asociației Presei Străine de la Hollywood (HFPA), organizatorul evenimentului.
Sebastian Stan a concurat pentru acest premiu cu nume sonore precum Jesse Eisenberg (A Real Pain), Hugh Grant (Heretic), Gabriel LaBelle (Saturday Night), Jesse Plemons (Kinds of Kindness) și Glen Powell (Hit Man).
Pe scena de la Beverly Hills, actorul a transmis un mesaj emoționant.
„Vă mulţumesc pentru încredere. Ignoranţa şi disconfortul nostru în jurul dizabilităţilor trebuie să se sfârşească acum. Trebuie să ne expunem la ele, copiii noştri, încurajând acceptarea. Putem face asta prin a continua să promovăm poveşti incluzive. Acesta nu a fost un film uşor de făcut. Vă iubesc pe toţi! Managerul meu pentru 27 de ani, îţi mulţumesc că ai contat pe mine când era un copil. Mi-au spus să merg la şcoală şi să urmăresc filme. Sunt aici, sus, datorită ţie!
Asta e pentru mama mea cea care a părăsit România pentru a căuta o viaţă mai bună, mi-a dat totul. Şi pentru tatăl meu vitreg, Tony, ce a avut grijă de o mamă singură şi un copil abandonat. Îţi mulţumesc că ai fost un bărbat adevărat! Vă iubesc, Globurile de Aur! România, te iubesc!”, a spus Sebastian Stan în discursul său.
Aceasta este prima statuetă Glob de Aur din cariera actorului, după o nominalizare anterioară în 2023 pentru rolul său din miniseria Pam & Tommy. Performanța sa din A Different Man i-a adus în 2024 și premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. În film, Stan interpretează rolul unui actor aspirant cu tumori faciale, care trece printr-o procedură estetică radicală pentru a-și schimba complet înfățișarea, doar pentru ca noua sa identitate să devină un coșmar.
Ceremonia Globurilor de Aur a adus și alte premii notabile. Demi Moore a câștigat trofeul pentru cea mai bună actriță într-un musical sau comedie pentru interpretarea sa din The Substance.
„Sunt pur și simplu în stare de șoc acum. Fac asta de mult timp, de peste 45 de ani. Este prima dată când câștig ceva ca actor”, a declarat Moore pe scenă.
After this speech… give Demi Moore all the awards pic.twitter.com/QNYbsPBFX4
— Sam Stryker (@sbstryker) January 6, 2025
Cei 334 de jurnaliști din 85 de țări care au votat pentru câștigătorii din acest an au reflectat o diversitate mai mare în alegeri, în contextul reformelor implementate de HFPA după criticile primite în anii trecuți.
FILM
CEA MAI BUNĂ DRAMĂ – „The Brutalist”
CEA MAI BUNĂ COMEDIE SAU MUSICAL – „Emilia Pérez”
CEL MAI BUN ACTOR, DRAMĂ – Adrien Brody, „The Brutalist”
CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ, DRAMĂ – Fernanda Torres, „I’m Still Here”
CEL MAI BUN ACTOR, COMEDIE SAU MUSICAL – Sebastian Stan, „A Different Man”
CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ, COMEDIE SAU MUSICAL – Demi Moore, „The Substance”
CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR – Kieran Culkin, „A Real Pain”
CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL SECUNDAR – Zoe Saldaña, „Emilia Pérez”
CEL MAI BUN REGIZOR – Brady Corbet, „The Brutalist”
CEL MAI BUN FILM DE ANIMAȚIE – „Flow”
CEL MAI BUN FILM ÎN ALTĂ LIMBĂ DECÂT ENGLEZA – „Emilia Pérez”
CEL MAI BUN SCENARIU – Peter Straughan, „Conclave”
CEA MAI BUNĂ COLOANĂ SONORĂ ORIGINALĂ – Trent Reznor și Atticus Ross, „Challengers”
CEL MAI BUN CÂNTEC ORIGINAL – „El Mal”, ”Emilia Pérez”
REALIZĂRI CINEMATOGRAFICE ȘI DE BOX OFFICE – „Wicked”
TELEVIZIUNE
CEL MAI BUN SERIAL DRAMĂ – „Shōgun”
CEL MAI BUN SERIAL DE COMEDIE/MUSICAL – „Hacks”
CEL MAI BUN ACTOR, DRAMĂ – Hiroyuki Sanada, „Shōgun”
CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ, DRAMĂ – Anna Sawai, „Shōgun”
CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR – Tadanobu Asano, „Shōgun”
CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL SECUNDAR – Jessica Gunning, „Baby Reindeer”
CEL MAI BUN ACTOR, COMEDIE/MUSICAL – Jeremy Allen White, „The Bear”
CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ, COMEDIE/MUSICAL – Jean Smart, „Hacks”
CEL MAI BUN SERIAL LIMITAT, SERIAL ANTOLOGIC SAU FILM REALIZAT PENTRU TELEVIZIUNE – „Baby Reindeer”
CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE MASCULINĂ, SERIAL LIMITAT, SERIAL ANTOLOGIC SAU FILM REALIZAT PENTRU TELEVIZIUNE – Colin Farrell, „The Penguin”
CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE FEMININĂ, SERIAL LIMITAT, SERIAL ANTOLOGIC SAU FILM REALIZAT PENTRU TELEVIZIUNE – Jodie Foster, „True Detective: Night Country”
CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE ÎN STAND-UP COMEDY LA TELEVIZIUNE – Ali Wong, „Single Lady”