Sebastian Stan este vedeta lunii mai în revista Vanity Fair, pe a cărei copertă apare. Actorul de origine română s-a întâlnit cu jurnaliștii într-o biserică românească, acolo unde a aprins o lumânare în memoria tatălui său.
„Soarele apune rapid, iar Sebastian Stan încearcă să intre într-o biserică românească încuiată. Această zi de luni cu vânt, la sfârșit de februarie, ar fi fost cea de-a 70-a aniversare a tatălui său decedat, iar înainte ca ziua să se sfârșească, este hotărât să aprindă o lumânare și să spună o rugăciune în memoria bărbatului, la un loc care a avut o semnificație pentru amândoi”, scriu cei de la Vanity Fair.
Jurnaliștii au alfat că tatăl său a dispărut complet din viața actorului, plecând în exil în SUA. Constantin Stan era muncitor pe un cargobot și îi ajuta pe români să evite persecuția guvernamentală care domina țara în deceniile de după Al Doilea Război Mondial.
„Era un fel de erou în orașul meu. Părinții mei făceau parte din tineretul care se ridica împotriva comunismului. Tatăl meu îi ajuta pe oameni să fugă ilegal din țară, până în punctul în care a ajuns să fie un om căutat. Și el însuși a fost nevoit să fugă”, spune Sebastian Stan.
Jurnaliștii americani spun despre Stan că s-a născut și a crescut în România, unde credința și superstiția s-au înrădăcinat împreună pentru el.
„De fiecare dată când intru într-o biserică, trebuie să fac așa de trei ori”, spune el, făcând semnul crucii cu mâna dreaptă. „Trebuie să o fac. Și trebuie să o fac de trei ori înainte să urc într-un avion”.
„Stan nu pretinde că este deosebit de religios, dar capela Sfânta Treime îl duce înapoi în acea perioadă plină de teamă, trăind sub dictatura comunistă, când își punea speranța în forțe mai presus de el și se ruga pentru ce era mai bun. „Mergeam des la biserică când eram mic”, spune el. „Pentru mine, e încă legată de anumite lucruri, pentru că simțeam un grad atât de mare de neputință față de deciziile care se luau atunci.”- scrie în materialul publicat de revista americană.
„Stan și bărbatul în memoria căruia vrea să aprindă o lumânare au fost înstrăinați mulți ani. El și tatăl său s-au reconectat în cele din urmă când Stan avea în jur de 18 ani și începuse să viziteze Los Angeles-ul pentru audiții. Tânărul din New York economisea bani stând la tatăl său, care se stabilise în San Fernando Valley (nu departe de studioul de machiaj, de altfel) și lucra, din nou, în domeniul transporturilor maritime. Vizitele periodice i-au apropiat, iar relația a rămas strânsă până când tatăl său a murit pe neașteptate din cauza COVID-ului, în timpul unei vizite în România, în 2021.”
„Stan se gândește uneori că povestea tatălui său ar putea deveni un film bun. În România, Tino era legendar pentru că aducea pe furiș în țară mărfuri occidentale de contrabandă, precum blugi sau banane, în timp ce ajuta disidenți să fugă din țară la bordul acelorași nave. „A muncit din greu, a iubit America și a crezut în libertate”, spune Stan. „Întotdeauna am susținut că imigranții, într-o anumită măsură, sunt mai patrioți decât cei născuți aici, pentru că nu iau lucrurile de-a gata. Cel puțin asta am văzut eu la tatăl meu.”